Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Οι εξελίξεις φαίνονται να είναι σημαντικότατες και γρήγορες. Ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να χειρίζεται με πολύ σοβαρότητα και μεθοδικά. Το γεγονός ότι οι δηλώσεις με φανφάρες έχουν περιοριστεί σε σχέση με αυτό συνέβαινε στο παρελθόν αυξάνει την φερεγγυότητα των αποφάσεων και των ενεργειών της κυβέρνησης.

Οι προγραμματισμένες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον κ. Γιούνγκερ, την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ είναι άριστα προετοιμασμένες.

Στην ουσία ο κ. Σαμαράς έχει καταστρώσει ένα σχέδιο δράσης μακροχρόνιας στόχευσης, με ωριμότητα και με συγκεκριμένες δομές.

Στόχος του είναι σαφές ότι είναι να χειριστεί την υπόθεση των οικονομικών της χώρας σε δύο τομείς.
Το πρώτο είναι να πείσει οτι η χώρα μπήκε σε τροχιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτό για να πείσει τους συνομιλητές του ότι όντως υπάρχει θέληση και πρόγραμμα με αποφασιστικότητα. Θα προσπαθήσει να ανατρέψει την άποψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου ότι η χώρα οδεύει σε χρεοκοπία και ότι η προετοιμασία της για την συντεταγμένη χρεοκοπία το τελευταίο διάστημα, στην οποία έχει προετοιμαστεί ήδη δεν θα οδηγήσει σε μια επιτυχία αλλά σε μια νέα αποτυχία όποιου στόχου για τις εξελίξεις σε όλη την Ευρωζώνη.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο θα αναφερθεί και θα υποστηρίξει είναι το γεγονός ότι μπορεί να ζητεί την απιμήκηνση του προγράμματος προσαρμογής της χώρας αλλά δεν συνοδεύει το αίτημα με νέα χρηματοδότηση. Έστρεψε το βλέμμα του στον εγχώριο εσωτερικό δανεισμό με την έκδοση εντόκων γραμματίων με την άδεια πάντα της Ε.Ε. Αυτό είναι πολύ σοβαρό επιχείρημα για να πείσει κυρίως την κ. Μέρκελ ότι θα πρέπει να αποδεχθεί το σχέδιο. Η επιχειρηματολογία του κ. Σαμαρά ενισχύεται και με άλλα στοιχεία όπως για παράδειγμα το αίτημα να ΄΄κουρευτούν΄΄ και τα ομόλογα που κατέχουν οι εθνικές τράπεζες των κρατών μελών της Ευρωζώνης ενώ ταυτόχρονα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να επιτευχθεί μέσα απο τον ΕSM ώστε να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος και να απαλλαγεί από ένα ποσό της τάξης των 60 δις ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτών ενεργειών θα είναι να φέρει τελικά το χρέος στο 100% του ΑΕΠ, περισσότερο διαχειρίσιμο και γρηγορότερα θα φανούν θετικά αποτελέσματα στην οικονομία.

Το σχέδιο αυτό στις βασικές γραμμές φαίνεται να αποδίδει και με την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα φανεί γενναιότερη και περισσότερο προσαρμόσιμη σε νέα δεδομένα.

Αν το σχέδιο αυτό σημειώσει επιτυχία ο κ. Σαμαράς θα γραφεί με χρυσά γράμματ στην ιστορία. Αντίθετα αν αποτύχει και προκληθεί η Γερμανία να εφαρμόσει το ήδη προετοιμασμένο σχέδιο περί της χρεοκοπίας της χώρας θα συνδεθεί με τα χειρότερους χαρακτηρισμούς όλων των εποχών αφού όλα αυτά θα έχουν γίνει σε .....καιρό ειρήνης.
Η χρεοκοπία είτε συντεταγμένη είτε όχι θα είναι έξω από την πόρτα της Ελληνικής οικονομίας. Τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά για την χώρα, η οποία θα μπεί σε μια μακροχρόνια ανωμαλία με έντονες κοινωνικές αναταραχές τύπου Αργεντινής.

Για όσους παρακολουθούν από κοντά και σε βάθος τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία έχουν δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού και όχι άδικα.

Εξαιρετικά επαναστατικό φαντάζει μια άποψη για το χρέος της χώρας αν ξεδίπλωνε κανείς, πάντα με επιχειρήματα, την θέση να .....μηδενιστεί το χρέος σε όλες τις χώρες αρχής γενομένης από την Ελλάδα. Μηδενισμός όλων των λογαριασμών. Επαναστατική αλλά σίγουρη και αποτελεσματική. Τον τρόπο θα τον διαμορφώσουν όλες μαζί οι Ευρωπαϊκές χώρες, όπως διαμορφώνουν και άλλα ζητήματα που φαίνονται άλυτα αλλά τελικά .....βρίσκουν την λύση τους. Γιατί όχι μια τέτοια λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: