Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Η Ελλάδα έχει εξετάσει σενάριο συντεταγμένης χρεοκοπίας – Εκπονήθηκε μελέτη για τις επιπτώσεις μια τέτοιας κίνησης

Η συντεταγμένη χρεοκοπία επανέρχεται στο προσκήνιο ως λύση για την Ελλάδα.



Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή το ελληνικό δημόσιο έχει εξετάσει μέσω μελέτης που εκπονήθηκε από διεθνή οίκο σε συνεργασία με συμβουλευτική εταιρία που συνεργάζεται ήδη με το ελληνικό κράτος το ενδεχόμενο συντεταγμένης χρεοκοπίας ως εναλλακτικό σενάριο.


Με βάση την ίδια πηγή η συντεταγμένη χρεοκοπία είναι ένας μηχανισμός 2 φάσεων τα στάδια της προεργασίας ώστε η χρεοκοπία να μην είναι άναρχη αλλά συντεταγμένη και η φάση της εκδήλωσης του φαινομένου της συντεταγμένης χρεοκοπίας.


Η φάση των σταδίων περιλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία…


1)Θεσμική ενημέρωση της ΕΚΤ λόγω τραπεζών και πολιτικών της Ευρώπης ώστε να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα συντεταγμένης χρεοκοπίας.


2)Δημιουργία τεχνικής κρίσης όπου η Τρόικα θα διακόψει την χρηματοδότηση αλλά ταυτόχρονα θα είναι διατεθειμένη η διακοπή της ροής κεφαλαίων να είναι σταδιακή.


3)Το κράτος κηρύττει μερική στάση πληρωμών δηλαδή ότι θα καταβάλλει μερικώς συντάξεις ή μισθούς.


4)Η ΕΚΤ διακόπτει κάθε άμεση χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες μειώνοντας την εξάρτηση τους από τα 73 δις περίπου στο μηδέν αλλά ταυτόχρονα θα κάλυπτε έμμεσα την ΤτΕ από το ευρωσύστημα. Το ELA θα εκτοξευόταν από 61 δις στα 130-135 δις ευρώ.


Οι τράπεζες δεν θα χρεοκοπούσαν από ρευστότητα.


5)Ξεκινάει θεσμική διεργασία στην Ευρώπη ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί σε ειδικό καθεστώς έκτακτης κρίσης προτείνοντας την κυκλοφορία παράλληλα 2 νομισμάτων.


Κατά την φάση της εκδήλωσης του φαινομένου της συντεταγμένης χρεοκοπίας τρία είναι τα βασικά μελήματα


Α)Η συμπεριφορά των καταθετών και το επιθετικό bank run που μπορεί να σημειωθεί. Σε αυτή την περίπτωση η ημερήσια και εβδομαδιαία ανάληψη μετρητών θα είναι διοικητικά καθορισμένη κατά τα πρότυπα της Αργεντινής ώστε να αποφευχθούν υπεραναλήψεις και κατάρρευσης της ρευστότητας των τραπεζών.


Β)Η αποσταθεροποίηση του οικονομικού και κοινωνικού ιστού


Γ)Ο κίνδυνος εκτροπής και κοινωνικής έκρηξης.


Κατά την ίδια πηγή «η Ελλάδα στους επόμενους 2-3 μήνες θα δώσει την τελευταία μεγάλη μάχη.


Αν κερδίσουμε η προετοιμασία της συντεταγμένης χρεοκοπίας θα μείνει στην ιστορία αν χάσουμε την μάχη η χώρα θα πρέπει να έχει σχέδιο, εναλλακτικό σχέδιο»


Η ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου ή εξέτασης του σεναρίου της συντεταγμένης χρεοκοπίας είναι φυσιολογικό να έχει πραγματοποιηθεί για την Ελλάδα.


Ωστόσο μια χρεοκοπία όσο συντεταγμένη και αν είναι δεν παύει να είναι χρεοκοπία.


Ορισμένοι ξένοι θεωρούν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει συντεταγμένα στο τελευταίο δίμηνοι του 2012.


Στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου θα φανεί αν η χώρα σώζεται και πως ή δεν σώζεται και ενεργοποιούνται τα εναλλακτικά σχέδια……

Δεν υπάρχουν σχόλια: