Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ...ΠΙΡΑΝΧΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ!!!

Τα πιράνχας του Αμαζονίου «μετανάστευσαν» στον Εβρο; Προφανώς και όχι αλλά δεν μπορεί να μην σταθεί κανείς στο γεγονός ότι μέσα σε λίγες ημέρες οι ψαράδες έχουν "βγάλει" δυο!


Το δεύτερο σαρκοφάγο ψάρι - αρπακτικό που αλιεύθηκε τον τελευταίο μήνα στον διασυνοριακό ποταμό προκαλεί ανησυχία, κυρίως για την αλιεία στην περιοχή.

Ωστόσο, οι επιστήμονες, είναι καθησυχαστικοί και βάζουν τα πράγματα στη θέση τους, θεωρώντας μεμονωμένο και πρόσκαιρο το φαινόμενο. Το αποδίδουν σε κάποιον που είχε τα τροπικά ψάρια σε ενυδρείο και τα πέταξε στο ποτάμι. Όπως λένε, τον Χειμώνα θα μας αφήσουν χρόνους αφού δεν ζουν κάτω από τους 20 βαθμούς...

Ο πρόεδρος των ερασιτεχνικών αλιέων της περιοχής, Κώστας Τσολακίδης, το ψάρεψε με καλάμι. Είχε μήκος 25 εκατοστά και του προκάλεσε μεγάλη εντύπωση γιατί τον δάγκωνε όταν το έβγαζε από τ' αγκίστρι.

Οι ψαράδες που το έδειξε δεν ήξεραν να του πουν τι είναι και έτσι το φωτογράφισε και έστειλε τις φωτογραφίες στο Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) της Καβάλας, καθώς και στη Διεύθυνση Αλιείας της περιοχής του, ενώ κράτησε το ψάρι στην κατάψυξη.

Αυτό ταυτοποιήθηκε και προχθές του στάλθηκε η έγγραφη απάντηση από το ΙΝ.ΑΛ.Ε.: Πρόκειται για το είδος pygocentrus nattereri, γνωστό ως «πιράνχας με την κόκκινη κοιλιά», ένα από τα πλέον επικίνδυνα είδη πιράνχας που ζει σε παραποτάμους του Αμαζονίου στη Βραζιλία και στην Παραγουάη. Το Ινστιτούτο ζήτησε από τον αλιέα να στείλει το ίδιο το ψάρι στην Καβάλα για περαιτέρω έρευνα.

Λίγες μέρες νωρίτερα, ένας Τούρκος ψαράς, ο Καντίρ Οσάλ, είχε πιάσει ένα σαρκοφάγο ψάρι, μήκους 45 εκατοστών, κοντά στο Δέλτα.

Το είδος του είναι το Pygocentrus nattereri ή «πιράνχας με την κόκκινη κοιλιά» (Red bellied piranha) και είναι από τα πιο δημοφιλή είδη αρπακτικών σαρκοφάγων ψαριών στους λάτρεις των ενυδρείων. Ζει μόνο στον Αμαζόνιο και σε παραποτάμους του, αλλά και σε ελεγχόμενες συνθήκες ενυδρείου σε όλο τον κόσμο. Στο ενυδρείο σπάνια ξεπερνά τους 30 με 35 πόντους, ενώ στη φύση μπορεί να φτάσει τα 40 εκατοστά. Κοινότητες φίλων του είδους που επικοινωνούν σε θεματικές ιστοσελίδες συνιστούν να φιλοξενούνται σε ομάδες των 5 και πλέον ατόμων, μέσα σε μεγάλα ενυδρεία 400 λίτρων και άνω. Ζει έως και 20 χρόνια, σύμφωνα με αναφορές, τρέφεται με φιλέτα ψαριών, αλλά και φυτικές τροφές όπως η σπιρουλίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: