Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Μετά το Νότο τα κεφάλαια εγκαταλείπουν άρον άρον όλη την Ευρώπη - Ξεπουλάνε ομόλογα, αποσύρουν καταθέσεις, κλείνουν εργοστάσια - Τι περιμένουν το επόμενο διάστημα;

Μπορεί οι ευρωπαϊκές εξελίξεις να έχουν παγώσει λόγω θερινής ραστώνης, ωστόσο τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των αγορών διόλου καθησυχαστικά είναι. Αν και την τελευταία διετία η Ελλάδα είχε μπει στο στόχαστρο των αγορών, με τους επενδυτές να εγκαταλείπου άρον άρον μία χώρα που ήταν αβέβαιο εάν βρισκόταν σε λίγο καιρό εντός της ευρωζώνης, ωστόσο, η τάση αυτή ίσως να μη διαφέρει και για την υπόλοιπη Ευρώπη, ιδίως το τελευταίο τρίμηνο.


Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου fund επενδύσεων σε ομόλογα στον κόσμο, της Pimco, Bill Gross, προειδοποίησε τους επενδυτές να αποφύγουν την Ευρώπη, ενώ ήδη πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η έκθεση των 10 μεγαλύτερων αμερικανικών funds σε ομόλογα ευρωπαϊκών τραπεζών έχει υποχωρήσει κατά 80% από τον Μάιο του 2011 και κατά 30% από τον Μάιο του τρέχοντος έτους αντανακλώντας την εντεινόμενη ανησυχία για την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών με τις τακτικές τους και οι υποβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης, τους αναγκάζουν επίσης να αναζητήσουν ασφαλέστερες αποδόσεις αλλού. Η ανάκαμψη που επιχείρησε το πρώτο τρίμηνο η ΕΚΤ με τις αποφάσεις στήριξης της ρευστότητας, αυτή έχει αντιστραφεί και έχει επικρατήσει πανικός μεταξύ των αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων εξαιτίας της ανησυχίας για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και της υπαγωγής της Ισπανίας σε μηχανισμό

Παράλληλα, η Goldman Sachs πούλησε σχεδόν το σύνολο των ιταλικών ομολόγων που κατείχε στα χαρτοφυλάκια της, αφού το δεύτερο τρίμηνο κατείχε μόλις 191 εκατ. δολάρια ιταλικών ομολόγων, κατά 92% χαμηλότερα από αυτά που κατείχε στο πρώτο τρίμηνο. Παράλληλα, το ίδιο τρίμηνο, αύξησε σημαντικά τις θέσεις της σε παράγωγα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου, δηλαδή CDS, έχοντας πλέον αρνητική έκθεση στη χώρα κατά 977 εκατ. δολάρια, από θετικά κατά 2,4 δις. δολάρια τον Μάρτιο.

Την πλάτη στα ευρωπαϊκά ομόλογα και τις μετοχές της Ευρώπης, γύρισε και το νορβηγικό fund διαχείρισης κεφαλαίων Norges Bank Investment Management, μειώνοντας την έκθεσή του στις χώρες της νομισματικής ένωσης, λόγω της κρίσης χρέους.

Το fund, το οποίο διαχειρίζεται 600 δισ. δολάρια (ή 490 δισ. ευρώ) στρέφεται πλέον προς τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τις αναδυόμενες αγορές. "Η πιο αδύναμη του αναμενομένου ανάπτυξη παγκοσμίως επιβάρυνε τις αγορές το β΄ 3μηνο, ενώ υπήρξε αυξημένη αβεβαιότητα για την κρίση χρέους στην ΕΕ", επισημαίνει ο Yngve Slyngstad, επικεφαλής οικονομολόγος του νορβηγικού fund.

Το ΝΒΙΜ μείωσε την έκθεσή του στα ευρωπαϊκά ομόλογα κατά 48,1% το β΄ 3μηνο, ενώ αύξησε την έκθεσή του στις ΗΠΑ κατά 40,1%. Την ίδια στιγμή αύξησε την έκθεσή του σε Ασία και Ωκεανία κατά 11,6%.

Παράλληλα, τη μεταφορά μεγάλου μέρους της ρευστότητάς του σε αμερικανικές τράπεζες αποφάσισε ο πετρελαϊκός κολοσσός Royal Dutch/ Shell, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου. Η ολλανδοβρετανικών συμφερόντων εταιρία προέβη σε αυτή την απόφαση, να πάρει κεφάλαια 15 δις λιρών από την Ευρώπη και να τα περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θεωρώντας την Ευρώπη ως περιοχή υψηλού ρίσκου, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι η κρίση καλά κρατεί στη Γηραιά Ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: