Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

«Ρεκόρ» πληρωμών μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο – Δαπάνες 5,8 δισ. ευρώ πλήρωσε το Γενικό λογιστήριο μετά τις 15 Δεκεμβρίου του 2012 - Τα 2,5 δισ. ευρώ πήγαν για μισθούς, δώρα, συντάξεις και πρωτογενές έλλειμμα


«Έκρηξη» πληρωμών σημειώθηκε το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, αφού στο Γενικό Λογιστήριο αναγκάστηκαν να καλύψουν δαπάνες ύψους 5,8 δισ. ευρώ που απειλούν τώρα τον στόχο για έλλειμμα 16,3 δισ. ευρώ το 2012. 
Μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη το υπουργείο Οικονομικών δεν πλήρωνε καμία από τις υποχρεώσεις που είχε σε δημοσιονομικό ή άλλο πεδίο, όπως ληξιπρόθεσμα χρέη και επιστροφές ΦΠΑ σε επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η εικόνα του προϋπολογισμού να μην είναι αντιπροσωπευτική.
Χθες, μάλιστα η κυβέρνηση «πανηγύριζε» με τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης που εμφάνιζαν τον προϋπολογισμό να βρίσκεται εντός «τειχών» Μνημονίου για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2012.
Πιο συγκεκριμένα τα ταμειακά στοιχεία για το πρωτογενές ισοζύγιο ( σ.σ. δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες για τόκους ) έδειχναν ένα πλεόνασμα της τάξεως των 2,3 δισ. ευρώ στο ενδεκάμηνο του 2012, έναντι ελλείμματος 3,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.
Για το ίδιο διάστημα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου είναι μειωμένες κατά 119 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο του 2012, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Πρόκειται για δεδομένα που ίσχυσαν πριν η Ελλάδα πάρει την δόση των 34,4 δις. ευρώ και αλλάξει άρδην το τοπίο στο μέτωπο των πληρωμών και κατ’ επέκταση στον ίδιον τον προϋπολογισμό. Ο οποίος ταυτόχρονα υπονομεύεται και από το σκέλος των εισπράξεων, αφού οι εκτιμήσεις για αυξημένα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων και από το πετρέλαιο θέρμανσης να καθίστανται έωλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ξόδεψε μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου ποσό ύψους 5,8 δις. ευρώ από τα λεφτά που πήρε από την Τρόικα.
Από αυτά τα 2,5 δις. ευρώ διοχετεύθηκαν για να την κάλυψη αναγκών που έχουν να κάνουν με την χρηματοδότηση του πρωτογενούς ελλείμματος ( όπως πρόσθετες επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία κλπ.) αλλά και για την πληρωμή μισθών και συντάξεων του Δημοσίου και επιδομάτων ανεργίας.
Επίσης, ένα ποσό 1,7 δις. ευρώ διατέθηκε για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών και ΦΠΑ μειώνοντας έτσι ισόποσα τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Ειδικότερα, από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν τα εξής:
*Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου κατέγραψαν οριακή υποχώρηση στα 8,56 δισ. στο τέλος Νοεμβρίου από 8,68 δισ. που είχαν διαμορφωθεί στο τέλος Οκτωβρίου.
*Εάν στο προηγούμενο ποσό αυτό προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου 787,2 εκατ. ευρώ τότε τα «φέσια» του Δημοσίου στο 11μηνο ανέρχονται σε 9,35 δις. ευρώ από 9,440,9 δις, ευρώ στο 10μηνο.
* Οι οφειλές από τους άμεσους φόρους ανήλθαν στο τέλος Νοεμβρίου στα 251 εκατ. ευρώ και από τους έμμεσους στα 528 εκατ. ευρώ.
* Τα μεγαλύτερα χρέη διατηρούν τα ασφαλιστικά ταμεία, συνολικού ύψους 4,43 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές των νοσοκομείων ανέρχονται στο 1,88 δισ. ευρώ. Στα 900 εκατ., οριακά μειωμένες, οι οφειλές των υπουργείων και στα 958 εκατ. οι οφειλές της τοπικής αυτοδιοίκησης.
* «Πρωταθλητής» των κακοπληρωτών του κράτους παραμένει ο ΕΟΠΥΥ με 2,443 δις. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: