Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Μ. Κυριάκου KPMG: «Οι επίτροποι» στις τράπεζες θα παρακολουθούν αν εφαρμόζονται τα business plan – Αποτελούν τους ελεγκτές της DGCom – Θα αποθαρρύνουν παρεμβάσεις του κράτους


«Οι επίτροποι, αν μπορούμε να τους ονομάσουμε έτσι, θα έχουν ένα βασικό στρατηγικό στόχο, να παρακολουθούν αν εφαρμόζονται τα business plan και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών ανέφερε  ο Μάριος Κυριάκου πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας ορκωτών ελεγκτών KPMG η οποία θα εκτελεί ρόλο «επιτρόπου» στην τράπεζα Πειραιώς.
Σημειώνεται ότι οι  επίτροποι στις συστημικές τράπεζες έχουν επιλεγεί και είναι Grant Thornton στην Εθνική/Eurobank, KPMG στην Πειραιώς και Mazars στην Alpha bank.
Ο ρόλος του επιτρόπου είναι να παρακολουθεί αν εφαρμόζονται τα σχέδια που οι διοικήσεις έχουν ανακοινώσει.
Δεν θα χαράσσει πολιτική αλλά θα αξιολογεί αν μια απόφαση στρατηγική ή δευτερεύουσα κινείται εντός των πλαισίων που έχουν τεθεί από τα business plan.
Αν και όποτε υπάρξουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε ένα στρατηγικό ζήτημα το λόγο θα έχει η DGCom η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η οποία θα αποτιμά και αξιολογεί όλες τις παραμέτρους που τίθενται προς αξιολόγηση.
Ταυτόχρονα επειδή οι επίτροποι θα έχουν ως στόχο να τηρούνται τα επιχειρηματικά σχέδια θα αποτελούν φραγμό στην περίπτωση εμπλοκής του κράτους στα εσωτερικά των τραπεζών.
Οι επίτροποι θα αποθαρρύνουν παρέμβαση του κράτους στις τράπεζες.
Ωστόσο χρήζει τεραστίας προσοχής το ζήτημα εμπλοκής των επιτρόπων στις εγκρίσεις δανείων.
Αν υποθέσουμε ότι ο επίτροπός που τυγχάνει  εταιρία ορκωτών ελεγκτών εγκρίνει ένα δάνειο ή απορρίψει ένα άλλο αυτομάτως αποτελεί απόφαση δεσμευτική που χρήζει μεγάλης προσοχής.
Το τι εγκρίνεται και τι απορρίπτεται ίσως οι ορκωτοί ελεγκτές να μην έχουν – και δεν την έχουν – την τεχνογνωσία για να αξιολογήσουν ένα δάνειο.
Κατά την άποψη πολλών τραπεζικών στελεχών οι επίτροποι δεν θα πρέπει να εμπλακούν στις εγκρίσεις δανείων.
Οι επίτροποι πρέπει να βοηθήσουν τις τράπεζες ώστε να διαχειριστούν καλύτερα τα λειτουργικά τους κόστη και προφανώς στην εφαρμογή των business plan.
Οι διοικήσεις θα αποφασίζουν για ζητήματα στρατηγικής, οι επίτροποι ορκωτοί θα γνωμοδοτούν αν είναι συμφέρουσα η α ή β επιλογή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: