Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Deutsche Bank: Έρχεται νέο haircut στο ελληνικό χρέος του επίσημου τομέα το Φθινόπωρο του 2013 - Το ελληνικό πρόβλημα δεν θα προκαλέσει τους τριγμούς τoυ 2012 - Η Ελλάδα πάσχει από επενδύσεις και ανάπτυξη


Nέο haircut στο ελληνικό χρέος, με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα (ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ΕΚΤ - OSI) προβλέπει, μετά την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών, το Φθινόπωρο του 2013, η Deutsche Bank.
Όπως σημειώνει ο οίκος στην τελευταία 48σέλιδη έκθεσή του "Outlook 2013", η συζήτηση για νέο haircut στο χρέος της Ελλάδας θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος - και θα κορυφωθεί - αμέσως μετά το πέρας των γερμανικών εκλογών. Αλλά αυτή τη φορά το haircut θα αφορά στο χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέα.
Κατά τη Deutsche Bank, η περίπτωση της Ελλάδας δεν πρόκειται να προκαλέσει εντός του νέου έτους την αβεβαιότητα που πυροδότησε το 2012, ωστόσο η οικονομία της χώρας θα συνεχίσει να είναι αδύναμη.
Ο οίκος τοποθετεί στο 4,2% την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2013 και προειδοποιεί πως η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη φέτος με την εξής πραγματικότητα: Περιορισμένες επενδύσεις, απουσία ανάπτυξης, έλλειψη εμπιστοσύνης αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της.
Μεταξύ άλλων οι αναλυτές της Deutsche Bank προειδοποιούν και για τον κίνδυνο νέας πολιτικής αναταραχής στην Ελλάδα εντός των επόμενων μηνών.
Όπως όμως ο οίκος υποστηρίζει στην εν λόγω έκθεσή του, ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης εντός του τρέχοντος έτους έχει μειωθεί σημαντικά. Χαρακτηριστικά ο οίκος εξηγεί πως η διάσπαση του ευρώ δεν αποτελεί το βασικό του σενάριο.
Η Ευρώπη θα τα καταφέρει το 2013, εκτιμά η Deutsche Bank, αρκεί να υλοποιηθούν οι εξής προϋποθέσεις:
- Σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή των ευρωπαϊκών κρατών, με τους πολιτικούς να κάνουν το ελάχιστο όσων απαιτούνται, μέχρι να τους πιέσουν εκ νέου οι αγορές και να εντείνουν τη δράση τους.
- Οι μεταρρυθμίσεις επιταχύνονται με απώτερο στόχο τη μεγαλύτερη ενοποίηση.
- Σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης.
- Σαφής στήριξη της αδύναμης ευρωπαϊκής περιφέρειας.
"Παρά την συνεχιζόμενη κρίση, η Ευρωζώνη θα εξέλθει της ύφεσης από τα μέσα του 2013", υποστηρίζουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές της Deutsche Bank, οι οποίοι τοποθετούν μάλιστα στο 1,1% την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης το επόμενο έτος, 2014.
"Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι προσπάθειες με στόχο τη μεγαλύτερη ενοποίηση συνεχίζονται - και θα συνεχιστούν - αλλά σίγουρα η κρίση δεν έχει τελειώσει", δεν διστάζει να προειδοποιήσει μέσω της νέας αυτής έκθεσής του ο οίκος.
"Μετά από ένα γεμάτο προκλήσεις 2012, η αβεβαιότητα σε μακροοικονομικό και πολιτικό επίπεδο θα συνεχιστεί και το 2013", προσθέτει.
Αναφερόμενη, τέλος, η Deutsche Bank στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, τοποθετεί στο 3,2% την ανάπτυξη για το 2013 και στο 4% για το 2014.
"Για τον ανεπτυγμένο κόσμο, το 2013 θα είναι ένα έτος σταθεροποίησης, μετά από πολλά χρόνια αγώνα κατά της κρίσης", υποστηρίζει με νόημα ο οίκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: