Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ






Φαίνεται να υπάρχει μια σημαντική προσέγγιση Ρωσίας - Κίνας με τις ΗΠΑ απέναντι. Η αμφισβήτηση της δύναμης του δολαρίου στην παγκόσμια αγορά δεν μπορεί να είναι τυχαία.

Ο Πούτιν ανοίγει το παιχνίδι προς όλες τις κατευθύνσεις.
Αν σκεφθεί κανείς οτι το οικονομικό σύστημα στις ΗΠΑ φαίνεται όχι να έχει αποτύχει αλλά χρειάζεται ισχυρές παρεμβάσεις. Αυτές οι παρεμβάσεις φαίνεται να έχουν χαρακτήρα κοινωνικό, σοσιαλιστικό. Ήδη ο κ. Ομπάμα έστειλε σοβαρά μηνύματα προς τις εταιρείς κολοσσούς και τα στελέχη τους οτι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κυβέρνηση αν δεν συμμορφωθούν με τις οδηγίες και προθέσεις της κυβέρνησης.

Η στροφή αυτή συνοδεύεται και απο μια άλλη πολιτική, στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, κοινωνικές παροχές, στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης, αύξηση της ρευστότητας υπέρ των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων μέσα από τις τράπεζες, οι οποίες θεωρούνται εργαλεία διαχείρισης και όχι απόλυτα κερδοσκοπικά ιδρύματα.

Ο διάσημος οικονομολόγος και Νομπελίστας Γκρούκμαν χαρακτήρισε τις τράπεζες ως 'τράπεζες ζόμπι'.

Κάτω από αυτή την διάσταση δεν αποκλείουμε την περίπτωση της κοινωνικοποίησης - κρατικοποίησης τραπεζών στις ΗΠΑ και εκεί θα φανεί η μεγάλη στροφή της πολιτικής των ΗΠΑ.

Εργαλεία και πολιτικές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να βλέπουν εφαρμογή στη καρδιά του καπιταλισμού!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: