Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της



«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» σελ. 3 με τίτλο :


«ΠΑΣΟΚ: Δώδεκα μήνες διακυβέρνησης»


Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και, προσωπικά στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την ανερμάτιστη οικονομική πολιτική του, που οδήγησε τη χώρα στη μέγγενη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στην παρατεταμένη ύφεση, αναμένεται πως θα εξαπολύσει σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς. Με αφορμή τη συμπλήρωση δώδεκα μηνών διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσει το μεσημέρι (στις 13.00) στην αίθουσα Κήπου της Ρηγίλλης, σε έναν εφ όλης της ύλης απολογισμό των έργων και των ημερών της κυβέρνησης Παπανδρέου. Στη διάρκεια της ομιλίας τους, η οποία θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση από τη ΝΕΤ, ο κ. Σαμαράς θα διαμηνύσει πως ήταν ανεύθυνη η στάση του ΠΑΣΟΚ και η αβελτηρία των στελεχών του, που οδήγησαν την οικονομία και την Ελλάδα σε αδιέξοδο, μετέτρεψαν το πρόβλημα των ελλειμμάτων και του χρέους σε κρίση δανεισμού και διόγκωσαν την κρίση, τα λουκέτα και την ανεργία. Παράλληλα, θα κατηγορήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την κυβέρνηση για παντελή απουσία συντονισμού και για έλλειψη κάθε είδους σχεδιασμού, ο οποίος θα μπορούσε να δώσει λύση στα φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, στέλνοντας, ταυτόχρονα το μήνυμα πως, την ώρα της πιο ανελέητης λιτότητας όπου κόβονται συντάξεις, τσεκουρώνονται μισθοί και τα νοικοκυριά βρίσκονται σε απόγνωση, το «γαλάζιο» σχέδιο για έξοδο της οικονομίας από την ύφεση είναι αυτό που δίνει ελπίδα στην κοινωνία. (το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 10-11 με τίτλο :


« 1 χρόνος ΠΑΣΟΚ- Δεν αλλάξαμε, βουλιάξαμε…κ. Παπανδρέου»


Στον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, ο ελληνικός λαός δεν άκουσε μόνο ψέματα και ανούσιες υποσχέσεις. Δυστυχώς, βίωσε και βιώνει τη σκληρή πραγματικότητα, κάτι που επιβεβαιώνεται από στοιχεία και δείκτες της πραγματικής οικονομίας που αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης. Έτσι, μεταξύ του «τα λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου και «μαζί τα φάγαμε» του Θόδωρου Πάγκαλου, υπάρχουν και οι δείκτες του πληθωρισμού και της ανεργίας, η ραγδαία αύξηση στο καλάθι της νοικοκυράς, τα χιλιάδες λουκέτα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, η πτώση του εμπορίου και των εξαγωγών, η αύξηση των ακάλυπτων επιταγών και η μείωση του τουρισμού, η πτώση της ανταγωνιστικότητας και οι τεράστιες εισοδηματικές απώλειες για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Και φυσικά υπάρχουν και οι απώλειες στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξούχους, οι οποίοι και αυτοί βιώνουν τα ψέματα και την ανικανότητα του ΠΑΣΟΚ στην τσέπη τους και στην καθημερινότητά τους. Στον ένα χρόνο λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να βουλιάξει τη χώρα και να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ελληνική οικογένεια. Οι αριθμοί – που παρουσίασαν σε μία λεπτομερέστατη ανάλυση η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και ο γραμματέας Μάξιμος Χαρακόπουλος και καταγράφουν την πραγματικότητα και τις δυσκολίες
– είναι αμείλικτοι και αποτυπώνουν με ξεκάθαρο τρόπο την ανευθυνότητα και την αδυναμία της κυβέρνησης του μνημονίου να διαχειριστεί την κρίση και τις τύχες του ελληνικού λαού. (αναλυτικά τα στοιχεία )


Από την 1η σελίδα της


«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» 4 με τίτλο :


«Το Στίγμα της «Β»»


Η πολιτική λιτότητας έχει αποτύχει. Το παραδέχεται το ίδιο το ΔΝΤ. Το λέει ο νομπελίστας οικονομολόγος και φίλος του πρωθυπουργού Τζ. Στίγκλιλτς, που δηλώνει ότι η πολιτική λιτότητας θα οδηγήσει σε νέα ύφεση. Το αποδεικνύει, κυρίως, η υστέρηση των εσόδων στην Ελλάδα και το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσφεύγει σε νέα μέτρα προκειμένου να καλύψει τη «μαύρη τρύπα». Παρόλα αυτά, η συνταγή, όπως αποδεικνύει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2011, εξακολουθεί να είναι η ίδια, δηλαδή μια πολιτική άγριας λιτότητας, με μια νέα θύελλα φόρων και έκτακτων εισφορών, με νέα μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, καθώς θα περικοπούν επιδόματα και συντάξεις, αλλά και νέα αύξηση του πληθωρισμού λόγω της αύξησης του ΦΠΑ…. (το άρθρο συνεχίζεται…


Από τη στήλη «Μικρό-κοσμος» του


«ΚΟΣΜΟΥ του Σαββατοκύριακου» σελ. 12με τίτλο :


«Τι έλεγε (τότε) το ΠΑΣΟΚ για περαίωση και Ελληνικό»


ΉΤαν έτσι, όταν το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς είχε ανακοινώσει το κυβερνητικό σχέδιο για ανάπλαση και αξιοποίηση του Ελληνικού. Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου αφού κατηγόρησε τη Ν. Δ. για το…ξεπούλημα του Ελληνικού, είπε: «Το ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας την οριακή κατάσταση που επικρατεί στο Λεκανοπέδιο, ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο, προχώρησε πρόσφατα με θάρρος και ευθύνη στην πρόταση για μετατροπή ολόκληρου του χώρου του Ελληνικού σε ένα από τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά πάρκα της Ευρώπης, με πράσινο και υποδομές που θα υποστηρίξουν το πάρκο, θα είναι περιβαλλοντικά και ενεργειακά φιλικές και μόνο. Όπως είπαμε, για την εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος και όλων των πολιτών του λεκανοπεδίου». Σήμερα, ως πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βρέθηκε μας ανακοίνωσε ότι το Ελληνικό παραχωρείται στους Εμιροσείχηδες για να το μετατρέψουν σε…Λας Βέγκας. Πριν ενάμιση χρόνο, όταν η Ν. Δ. κυβερνούσε, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ,, ,κατακεραύνωνε τον υπουργό Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι μελετούσε «θέμα περαίωσης». Έλεγε τότε το κ. Παπακωνσταντίνου: «Η περαίωση δεν είναι απλώς ένα εκβιαστικό χαράτσι της κυβέρνησης. Είναι ομολογία αποτυχίας της στη φορολογική πολιτική της. Επειδή δεν μπορεί να πιάσει τους φοροφυγάδες επιβάλλει ένα γενικό μέτρο και όποιον πάρει ο χάρος. Οποιαδήποτε φορολογικά μέτρα τέτοιου είδους έχουν βραχυπρόθεσμα έσοδα για το Δημόσιο, είναι όμως δυναμίτης για την ορθολογικοποίηση του φορολογικού συστήματος. Διότι στέλνουν λάθος μήνυμα στον φορολογούμενο που λέει, εντάξει, τώρα ας μην είναι συνεπής διότι σε μερικά χρόνια πάλι κάποιος θα έρθει και θα με ξαναρυθμίσει.». Τώρα που είναι υπουργός Οικονομικών έρχεται ως «κάποιος που θα ξαναρυθμίσει», καταφεύγοντας στην περαίωση, που κάποτε κατηγορούσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: