Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Μια πάρα πολύ σημαντική δήλωση με την οποία αποκαλύπτεται πλήρως η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση έκανε χθες ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους: Έως το τέλος του 2008 το δημόσιο θα δανειστεί 43 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 36-37 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για μια ξεκάθαρη ομολογία πλήρους αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης: Σ αυτό το ύψος -43 δισ.- είχε φθάσει ο δανεισμός το 2004, έτος Ολυμπιακών Αγώνων, έτος κατά το οποίο η οικονομική δραστηριότητα ήταν στο ζενίθ και η οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμό 5% και οι υποχρεώσεις διεξαγωγής των Αγώνων επέβαλαν έκτακτο δανεισμό.
Η οικονομία εξώκειλε. Η «μαύρη τρύπα» που δημιουργήθηκε από την κατάρρευση των εσόδων και την υπέρβαση των δαπανών επιχειρείται να καλυφθεί με περισσότερο δανεισμό (που αυξάνει το ήδη υπέρογκο δημόσιο χρέος) και με την καταιγίδα των φοροεισπρακτικών μέτρων.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνεται αλματωδώς και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας κατρακυλά.
Η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τον Μάρτιο του 2004 με την οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό 5%. Υποσχέθηκε, δεσμεύθηκε για εφαρμογή μιας νέας πολιτικής που θα διατηρήσει και θα αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο μια τέτοια πολιτική ποτέ δεν εφαρμόστηκε ώστε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική στην οικονομία.
Το «αναπτυξιακό απόθεμα» που είχε δημιουργηθεί από τις κυβερνήσεις Σημίτη συνέχισε να ωθεί την ελληνική οικονομία, αλλά χωρίς τη δημιουργία νέων «καταλυτών» η ανάπτυξη άρχισε να φθίνει εντυπωσιακά αμέσως μόλις άρχισε να γίνεται αισθητή η διεθνής κρίση, καθώς είχε αδυνατίσει η «θωράκιση».
Ετσι, οι αναπτυξιακές επιδόσεις συρρικνώθηκαν στο 3,4%, ενώ ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 4,9%. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνεται αλματωδώς, και η ανταγωνιστικότητα κατρακυλά.
Η κυβέρνηση, που υποστήριζε μέχρι πρόσφατα ότι η οικονομία είναι θωρακισμένη, προσέφυγε αιφνιδιαστικά σε φοροεισπρακτικά μέτρα που θίγουν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, τα μεσαία στρώματα, το εμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς να λαμβάνει πρόνοια για την ταυτόχρονη εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών. Πρόκειται για κίνηση που δείχνει πανικό μπροστά στον άμεσο κίνδυνο να τεθεί η οικονομία, για δεύτερη φορά, σε καθεστώς επιτήρησης από την ΕΕ.
Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ σπατάλησε πολύτιμο χρόνο προκειμένου δήθεν να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά, γεγονός που μας οδήγησε στην επιτήρηση, οδήγησε την οικονομία σε επικίνδυνους ατραπούς με αποτέλεσμα, όταν έρθει το τέλος της διεθνούς κρίσης πιθανότατα να μην μπορεί να κάνει μια νέα επιτυχημένη εκκίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: