Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Αύριο 10 Σεπτεμβρίου 2008 αρχίζει το μεγάλο πείραμα που έχει σκοπό να δώσει απάντηση (αν μπορέσει) σ' ένα διαχρονικό ερώτημα της ανθρωπότητας, 'πως γεννήθηκε το σύμπαν' κι επομένως η ζωή. Το πείραμα θα γίνει στον μεγάλο επιταχυντή σωματιδίων στο CERN της Γαλλίας όπου σ' ένα βάθος 100 μέτρων θα επιταχυνθούν αδρόνια κι έτσι θα προκληθεί κρούση μεταξύ τους. Η κρούση αυτή θα δώσει τα πρώτα μικροσωματίδια, τα οποία θα έχουν πολύ μικρό χρόνο ζωής και που θεωρούνται οτι ήταν τα πρώτα μικροσωματίδια που υπήρξαν με την έκρηξη του big - bαng, μια έκρηξη που πιστεύεται σήμερα οτι ήταν η αρχή της δημιουργίας του σύμπαντος. Ο 'βίος' των μικροσωματιδίων αυτών θα καταγραφεί, όπως και όλη η διαδικασία του πειράματος, σ' ένα πλήθος υπολογιστών, 60000 τον αριθμό. Για να δώσουμε το μέγεθος των πληροφοριών που θα πρέπει να καταγραφούν αρκεί να πούμε οτι οι πληροφορίες αυτές θα χρειάζονταν 2.000.000 dvds. Καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι η κατασκευή της όλης εγκατάστασης και η εκτέλεση του προγράμματος. Στην κατασκευή των μηχανημάτων συμμετείχε και τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης αναλαμβάνοντας την κατασκευή ενός μέρους του τούνελ όπου θα κινηθούν τα αδρόνια.


Παρ' όλο που θα περίμενε κάποιος οτι θα είχαμε τα αποτελέσματα άμεσα πρέπει να πούμε οτι η διάρκεια του πειράματος θα είναι αρκετά μεγάλη. Θα τελειώσει, ουσισαστικά το 2010 όπου θα έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία και θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα.
Το πείραμα ουσιαστικά δεν είναι ένα αλλά τέσσερα. Κάθε επί μέρους πείραμα θα δίνει και τα αντίστοιχα αποτελέσματα της θεωρίας. Σ' ένα απ' αυτά τα πειράματα θα δωθεί απάντηση αν με την κρούση που θα γίνει θα δημιουργηθεί ένα ενδιάμεσο μικροσωματίδιο που η θεωρία λέει οτιέίναι η απαρχή της δημιουργίας του σύμπαντος. Το σωματίδιο αυτό θα έχει βραχύτατο χρόνο ζωής, τον οποίο θα καταγράψουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που θα είναι συνδεδεμένοι με την κύρια εγκατάσταση. Το σωματίδιο αυτό ονομάστηκε 'σωματίδιο του Θεού' ως προάγγελος της δημιουργίας ή 'μποζόνι Χίγκς'.
Πολλά έχουν λεχθεί για το αποτέλεσμα της διενέργειας αυτού του πειράματος, κυρίως από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καλά τα πράγματα. Μετέφεραν ακόμη και την περίπτωση να δημιουργηθεί μια έκκρηξη τόσο μεγάλη που θα 'καταπιεί την ίδια την γή'. Ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα. Επίσης έλεγαν οτι η πιθανή αποτυχία του πειράματος θα σήμαινε την καταστροφή του κόσμου. Οι επιστήμονες βεβαιώνουν οτι καμμιά απ' τις πάρα πάνω περιπτώσεις δεν έχει βάση αλήθειας.
Νίκος Ζήσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: