Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Η Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

ΕΕ: Επιπλέον δράσεις για την προστασία των καταθέσεων

Στις 100.000 ευρώ "κλείδωσε" το ελάχιστο ποσό για την προστασία των καταθέσεων των αποταμιευτών σε όλα τα κράτη-μέλη διαβεβαιώνει το Συμβούλιο της ΕΕ και η Γαλλική Προεδρία τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλη Αγγελάκα σε σχετικό ερώτημά του.
Στην απάντησή του, το Συμβούλιο της ΕΕ ενημερώνει τον κ. Αγγελάκα ότι οι αποταμιεύσεις των καταθετών στις ευρωπαϊκές τράπεζες προστατεύονται από την Οδηγία 94/19/ΕΚ. Η εν λόγω Οδηγία προβλέπει την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και εξασφαλίζει ένα ελάχιστο εναρμονισμένο επίπεδο 20.000 ευρώ για όλες τις καταθέσεις, αφήνοντας στη διακριτική ευχέρεια των κράτη-μέλη να ορίζουν κατά την κρίση τους, υψηλοτέρα όρια.
Το Συμβούλιο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις συντονισμένες προσπάθειες του για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών και της εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα, ώστε να μην γενικευθεί η κρίση. Μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του Συμβουλίου είναι ότι στις 7 Οκτωβρίου 2008 συμφώνησε όλα τα κράτη μέλη να παράσχουν, αρχικά για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, εγγύηση στις καταθέσεις των ιδιωτών για ποσό ύψους το λιγότερο 50.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι αρκετά από αυτά σχεδιάζουν να αυξήσουν το ελάχιστο ποσό σε 100.000 ευρώ.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2008 είχε απευθύνει έκκληση για ταχεία λήψη αποφάσεων όσον αφορά την ανάπτυξη ευρωπαϊκών κανόνων για την ασφάλεια των καταθέσεων το Συμβούλιο ενημερώνει τον ευρωβουλευτη ότι πρόκειται να εργαστεί από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επίτευξη ταχείας συμφωνίας σε αυτή τη σημαντική πρόταση.
Τέλος το Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόθεση της Επιτροπής να υποβάλει επειγόντως κατάλληλη πρόταση για την προαγωγή της σύγκλισης των συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων. Η συγκεκριμένη πρόταση θέτει νέους κανόνες για τη βελτίωση της προστασίας των αποταμιευτών και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης τους προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: