Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΕΤΕπ

* Μνημόνιο Συνεργασίας

Το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, με θέμα τη χρηματοδότηση επενδύσεων που προάγουν την αειφόρο αστική ανάπτυξη.
Το Μνημόνιο, αφορά την αξιοποίηση της πρωτοβουλίας JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas – Κοινοί ευρωπαϊκοί πόροι για αειφόρες επενδύσεις σε αστικές περιοχές).
Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΤΕπ, σε συνεργασία με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στόχος της είναι η κινητοποίηση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση ολοκληρωμένων δράσεων και επενδύσεων που συμβάλουν στην ανάπτυξη του αστικού χώρου και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι πόροι που θα κατευθυνθούν για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας, θα προέλθουν από τα επιχειρησιακά προγράμματα της περιόδου 2007 – 2013 καθώς και από ιδιωτικούς πόρους.
Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της πρωτοβουλίας είναι ότι παρέχει στα κράτη – μέλη και στις περιφέρειές τους τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν μέρος των ενισχύσεων που λαμβάνουν μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε., για να επενδύουν, υπό τη μορφή ανακυκλούμενων χρηματοδοτήσεων, σε έργα που εντάσσονται στο πλαίσιο ολοκληρωμένων σχεδίων για την προαγωγή της αειφόρου αστικής ανάπτυξης.
Πρόκειται για μετατροπή των ενισχύσεων των διαρθρωτικών ταμείων σε ανακυκλούμενες χρηματοδοτήσεις με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, ώστε να ενθαρρύνονται οι δημοτικές αρχές, οι τράπεζες και οι ιδιώτες επενδυτές να αναπτύσσουν συνεργασίες και να επενδύουν σε προσοδοφόρα αστικά έργα. Οι επενδύσεις αυτές, οι οποίες μπορούν να έχουν τη μορφή ιδίων κεφαλαίων, δανείων ή εγγυήσεων, πραγματοποιούνται κυρίως μέσω Ταμείων Αστικής Ανάπτυξης (Urban Development Funds).
Η Ελλάδα είναι το δεύτερο κράτος – μέλος της Ε.Ε., μετά την Πορτογαλία, που συνεργάζεται με την ΕΤΕπ στο πλαίσιο της JESSICA. Στη χώρα μας προβλέπεται να διατεθούν περίπου 100 εκατ. ευρώ, μέσω των επιχειρησιακών προγραμμάτων των διαρθρωτικών ταμείων. Η αξιοποίηση αυτών των πόρων, όπως προβλέπεται και από το Μνημόνιο Συνεργασίας, θα γίνει μέσω της δημιουργίας Κεντρικού Ταμείου. Για τον καθορισμό των έργων που μπορούν να ενταχθούν στη JESSICA θα υπάρξει περαιτέρω συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και της ΕΤΕπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: