Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Ο ΚΟΔΡΟΣ ΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Το 1070 π.χ. στην Αθήνα κατά την διάρκεια της βασιλείας του Κόδρου, εισέβαλε μία ισχυρή Δωρική δύναμη υπό την αρχηγεία του Αλήτη. Οι Δωριείς ζήτησαν από το Μαντείο των Δελφών χρησμό για την έκβαση της εκστρατείας τους. Το μαντείο προφήτευσε ότι οι Δωριείς θα κατακτήσουν την Αθήνα εάν δεν σκοτωθεί στην μάχη ο Αθηναίος βασιλιάς Κόδρος. Όταν το έμαθε αυτό ο Κόδρος μεταμφιέστηκε σε χωρικό ξυλοκόπο και πηγαίνοντας στο εχθρικό στρατόπεδο δημιούργησε επεισόδιο με τους Δωριείς και σκοτώθηκε. Όταν οι Δωριείς έμαθαν ότι ο σκοτωμένος ήταν ο βασιλιάς Κόδρος έφυγαν από την Αθήνα και κατέλαβαν τα Μέγαρα. Μετά την ηρωική θυσία του Κόδρου οι Αθηναίοι δεν επέτρεψαν σε κανέναν να φέρει στο εξής τον τίτλο του βασιλιά.
Ανέφερα εν συντομία την ιστορία της θυσίας του βασιλιά Κόδρου όχι τυχαία. Αν κοιτάξουμε την κατάσταση που επικρατεί στην πολιτική στην πατρίδα μας και συγκρίνουμε την ηρωική πράξη του βασιλιά των Αθηνών με τις πράξεις των σημερινών κατά τόπους «βασιλέων» - πολιτικών, εκπροσώπων του λαού, θα συμφωνήσουμε ότι δεν θα βρούμε πολλά κοινά.
Για την ακρίβεια θα συναντήσουμε, σε αρκετές περιπτώσεις, ακριβώς το αντίθετο. Αντιδεοντολογικές δηλαδή συμπεριφορές: Εξουσιομανία, απληστία, υποκρισία, μεθοδευμένο τορπιλισμό του αγώνα εν μέσω οικονομικής κρίσης, λαϊκισμό, καιροσκοπικές πολιτικές και άλλα παρόμοια.
Διερωτώμαι λοιπόν τι είδους πρόσωπα θέλουμε να μας εκπροσωπούν σε όλα τα επίπεδα:
. Βασιλείς που γίνονται χωρικοί και θυσιάζονται ή χωρικοί που σαν πάρουν εξουσία, πράγμα βέβαια θεμιτό, γίνονται υπερόπτες και στη συνέχεια αναιδείς όταν χάσουν τον «θώκο»;
. Στρατιώτες της παράταξής τους ή «Δούρειους Ίππους» εναντίον της;
. Πολιτικούς που ενδιαφέρονται πραγματικά για τα προβλήματα των πολιτών ή υποκριτές που πασχίζουν παντοιοτρόπως μόνο για τους ψήφους των;
. Πολιτικούς που πειθαρχούν στην λαϊκή εντολή ή είναι πειθήνια όργανα άλλων εντολέων; και άπληστων συμφερόντων;
. Άξιο αρχηγό που δίνει την μάχη σε όλα τα επίπεδα σκεπτόμενος τις επόμενες γενιές ή αρχηγό λαϊκιστή και καιροσκόπο που ονειρεύεται μόνο την πτώση της κυβέρνησης και τις επόμενες εκλογές;
Πιστεύω ότι όλοι μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την τεράστια ευθύνη των επιλογών μας και να απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα. Να πάρουμε δηλαδή θέση. Πιστεύω θα συμφωνήσουμε να απομονωθούν οι υπερόπτες και αναιδείς, οι «Δούρειοι Ίπποι», οι ψηφοθήρες και υποκριτές, οι άπληστοι και εξουσιομανείς, οι λαϊκιστές και καιροσκόποι.
Να επιλέγονται τελικά μόνο οι άξιοι, οι έντιμοι και οι πολιτευόμενοι με το παράδειγμά τους, που δεν είναι άλλο από το παράδειγμα θυσίας του βασιλιά των Αθηναίων Κόδρου, για το κοινό καλό. Μόνο έτσι έχουμε ελπίδα για ηθικό προσανατολισμό της πολιτικής.


Χαράλαμπος Πισιμίσης
Υποστράτηγος ε.α.
Υποψήφιος Βουλευτής Αρκαδίας της Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: