Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Ο Δήμος Νέας Πεντέλης «νοιώθοντας» τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της εποχής μας, μέσα από το πρόγραμμα της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των σχολικών πλαισίων του, έδωσε προτεραιότητα σε δράσεις που στηρίζουν την πρόληψη της βίας.
Έτσι στις 10.11.08 και στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ν.Πεντέλης διοργάνωσε ημέριδα που ήταν αφιερωμένη στην πρόληψη της βίας. Προσκεκλημένοι ήταν εξειδικευμένοι ψυχολόγοι του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων που εδώ και χρόνια έχουν εκπαιδευτεί σ’ένα παρεμβατικό πρόγραμμα πρόληψης της βίας με συγκεκριμένες προτάσεις και εκπαίδευση στη διαχείριση θυμού των παιδιών αναλόγως του αναπτυξιακού τους σταδίου. Ομιλητές ήταν : η κ. Άρτεμις Γιώτσα (Λέκτορας Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) με θέμα : «Η καλλιέργεια της συναισθηματικής αγωγής στην οικογένεια και στο σχολείο μέσα από το πρόγραμμα ACT/MMME – βίας», η κ. Αλίκη Γεωργακοπούλου (MSc, MA Εκπαιδευτική ψυχολόγος) με θέμα : «Η επίδραση που ασκεί στα μικρά παιδιά η προβαλλόμενη από τα ΜΜΕ βία και η σημασία της πρόληψης μέσω της εφαρμογής του Προγράμματος ACT/MMME – βίας)» και ο κος Παντελής Πρώϊος (Ψυχολόγος, ΜΑ Κοινοτικής Ψυχολογίας) με θέμα «Ένα πρόγραμμα πρόληψης της βίας των παιδιών μέσω της εκπαίδευσης γονέων, εκπαιδευτικών και ενηλίκων που διαπεδαγωγούν και φροντίζουν μικρά παιδιά».
Η γνωριμία με το τόσο ουσιαστικό και χρήσιμο πρόγραμμα για τους γονείς, μας έκανε να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα αυτό πιλοτικά για τους ενδιαφερόμενους γονείς δημότες μας.
Έτσι από τις 16.2.09 καταφέραμε να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα αυτό. Στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου κάθε Δευτέρα και για οχτώ συνεχόμενες Δευτέρες λειτουργεί ομάδα γονέων που εκπαιδεύεται στο παρεμβατικό αυτό πρόγραμμα κατά της βίας του ΣΕΨ (Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων).
Εμπράκτως λοιπόν ο Δήμος συμμετέχει στο κόστος αυτού του βιωματικού σεμιναρίου πληρώνοντας τα μισά έξοδα συμμετοχής των ενδιαφερόμενων δημοτών του.
Είναι μία πρωτοβουλία που προσανατόλισε την κοινωνική μας πολιτική και της έδωσε νόημα.
Ευχαριστούμε θερμά τους ομιλητές για την εθελοντική τους προσφορά με τις ομιλίες τους και την γνωριμία του προγράμματος στους δημότες μας και φυσικά για την διεξαγωγή του τόσο σημαντικού σεμιναρίου τους στο Δήμο μας.
Πιστεύουμε ότι τόσο ουσιαστικά σεμινάρια σαν αυτό εναντίον της βίας δίνουν τη δυνατότητα στους Δήμους για ουσιαστική κοινωνική πολιτική και θα ήταν «ευχής έργο» να είχε ουσιαστικές οικονομικές προϋποθέσεις ο Δήμος μας (να στηριχτεί από την πολιτεία) να συνεχίσει αυτές τις «τολμηρές» του πρωτοβουλίες.
Στον ίδιο άξονα κοινωνικής πολιτικής διοργάνωσε ομιλία στο Γυμνάσιο της Νέας Πεντέλης με θέμα : «Στηρίζοντας το παιδί που θρηνεί το θάνατο αγαπημένου του προσώπου» με ομιλήτρια την κ. Χαρά Κοτσίκου Κλινική Ψυχολόγο του εξειδικευμένου κέντρου για τη φροντίδα παιδιών και οικογενειών στην αρρώστια και στον θάνατο του Συμβουλευτικού Κέντρου της Μέριμνας.
Παρόλο που η ανταπόκριση των δημοτών μας δεν ήταν ικανοποιητική ωστόσο μας έδωσε τη χαρά της προσπάθειας και της ουσιαστικής πρότασης. Ευχαριστούμε το Κέντρο της Μέριμνας και την εκπρόσωπό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: