Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ» των
«ΝΕΩΝ» σελ. 5 με τίτλο :
«Η ώρα της εξωστρέφειας»
Γ ια τις νυχτερινές περιηγήσεις του στην Αθήνα έκανε λόγο χθες στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Ο Μακαριώτατος μίλησε στον Κώστα Καραμανλή για τις εξόδους του – με το αυτοκίνητο και τον οδηγό του- στις οδούς Αθηνάς και Ζήνωνος, αλά και για τις εικόνες εξαθλίωσης και δυστυχίας που συνάντησε εκεί. Ο Αρχιεπίσκοπος αφηγούμενος παραστατικά όσα είδε αιτιολόγησε την απόφασή του να αναπροσανατολίσει την Εκκλησία σε κοινωνικό έργο. Έναν χρόνο αφού ανέλαβε, ο Μακαριώτατος θεωρεί ότι έχει επιφέρει τάξη στον οίκο της Εκκλησίας της Ελλάδος, άρα είναι η ώρα της εξωστρέφειας.

Από την πρώτης σελίδα της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :
«ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ- Άσυλο ιδεών, όχι βανδάλων»
Η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την προστασία των πανεπιστημιακών κτιρίων άρχισε να φέρνει αποτελέσματα. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο στην οποία το άσυλο χρησιμοποιείται ως κάλυψη από άτομα που τελούν ποινικά αδικήματα εναντίον δημόσιας περιουσίας. Ας ελπίσουμε ότι οι πρυτανικές αρχές θα κάνουν το καθήκον τους και θα προστατεύσουν τα πανεπιστήμια από βανδαλισμούς και κοινές κλοπές. Το άσυλο αφορά την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, όχι τη δραστηριότητα συμμοριών.

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ» της
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» σελ. 8 με τίτλο :
«Πάθη πρώην συντρόφων…»
«Θα σκότωνε όλους τους αντιφρονούντες το ΚΚΕ, αν νικούσε το 1949 μετά τον εμφύλιο», όπως είπε πρόσφατα ο Θ. Πάγκαλος. Δεν θα το μάθουμε ποτέ όμως, αφού δεν νίκησε το ΚΚΕ. Εξήντα χρόνια μετά, όμως, το θέμα αυτό εξάπτει τα πάθη μεταξύ του πρώην κομμουνιστή Πάγκαλου και του ΚΚΕ. Και τα εξάπτει σε τέτοιο βαθμό, που υποχρεώνει την Αλέκα Παπαρήγα να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στον Γιώργο Παπανδρέου. Στον Περισσό φαίνεται ότι έχουν θυμώσει πολύ με όσα είπε ο πρώην υπουργός και γι αυτό τον καταγγέλλουν ότι αντιγράφει τον αντικομουνισμό του μετεμφυλιακού κράτους, του Θρόνου και υπηρεσιών των ΗΠΑ! Τώρα όλοι περιμένουν την απάντηση που θα δώσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη γενική γραμματέα του ΚΚΕ. Και θα τη δώσει με τη ίδια μέθοδο, της επιστολής. Με τόσα που έχει σύρει το ΚΚΕ στο ΠΑΣΟΚ, μάλλον θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να αποδοκιμάσει ο Γιώργος τον Πάγκαλο. Το πολύ πολύ να προτρέψει την Παπαρήγα να …καλέσει τον Πάγκαλο στον Περισσό, για να μελετήσουν από κοινού τα αρχεία του κόμματος, μπας και βγάλουν άκρη με τους διωγμούς των αντιφρονούντων. Ο Πάγκαλος, πάντως, δεν υπέστη κανέναν διωγμό. Άλλαξε στρατόπεδο στη μεταπολίτευση.

Από τη στήλη «ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΕΣ» του
«ΕΘΝΟΥΣ» σελ. 10 με τίτλο :
«Ανοιχτές πόρτες»
Μπορεί οι εκλογές να φαίνεται ότι απομακρύνονται, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σταματά και η κομματική δραστηριότητα των κυβερνητικών στελεχών. Μία παραταξιακή ομιλία σε ένα αμιγώς κομματικό ακροατήριο έκανε την Κυριακή, στον Βόλο, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Νάκος με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από τις εκλογές του 2004. Για τον ίδιο, η επέτειος έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού είναι από τα ελάχιστα κυβερνητικά στελέχη που έχουν διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό τους και τα πέντε αυτά χρόνια. Αφού διεμήνυσε στους συναδέλφους του υπουργούς ότι πρέπει «να έχουν πάντα ανοιχτές τις πόρτες τους στους πολίτες», ο Θ. Νάκος προειδοποίησε ότι αν δεν εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, θα ανοίξει τον δρόμο για την…ακυβερνησία.

Από την πρώτη σελίδα του
«ΒΗΜΑΤΟΣ» με τίτλο :
«ο Αλμούνια απαιτεί μέτρα διαρκείας»
Προθεσμία ως τον Οκτώβριο δίνει στην ελληνική κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια θα ανακοινώσει σήμερα ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν από την Αθήνα να λάβει μόνιμα μέτρα κατά των ελλειμμάτων που υπερβαίνουν το 4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: