Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Έναρξη υλοποίησης έργου «Εποπτεία της Αγοράς (Α’ Φάση) – Ανάπτυξη και Λειτουργία Ολοκληρωμένου Συστήματος Εποπτείας της Αγοράς»

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας και η Ένωση Εταιρειών «UNISYSTEMS A.Ε.E. – PLANNING A.E. – DQS Ε.Π.Ε.» υπέγραψαν τη σύμβαση για την υλοποίηση του έργου «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ» συμβατικού τιμήματος 1.785.267,55 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το έργο αποτελεί την Α’ Φάση ενός ευρύτερου, στρατηγικού χαρακτήρα έργου, που αφορά στην πλήρη και ολοκληρωμένη επιτήρηση της αγοράς, στο πλαίσιο ενός «Εθνικού Συστήματος», στο οποίο η εφαρμογή των Οδηγιών Νέας Προσέγγισης θα λάβει τον απαιτούμενο δι-υπουργικό χαρακτήρα και τη βέλτιστη αποκεντρωμένη δομή. Οι Οδηγίες Νέας Προσέγγισης έχουν δημιουργήσει ένα διαφανές, σύγχρονο, και αποτελεσματικό ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό σύστημα ποιότητας, στο οποίο μετέχουν ισότιμα όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη με διακριτούς ρόλους και υποχρεώσεις. Παράλληλα με τις Οδηγίες Νέας Προσέγγισης, έχει δομηθεί ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο βιομηχανικής νομοθεσίας ποιοτικού επιπέδου που κατήργησε σημαντικούς φραγμούς στο ενδοκοινοτικό εμπόριο και ενίσχυσε τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, ενώ παράλληλα συνέβαλλε και στη διάθεση ασφαλών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ο στόχος των οδηγιών αυτών είναι και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, όπως αυτό δύναται να αναλυθεί, ενδεικτικά και μόνον, στην υγεία και ασφάλεια των ατόμων, την προστασία των καταναλωτών, την προστασία των επιχειρηματικών συναλλαγών, την προστασία περιβάλλοντος κ.α.. Το προβλεπόμενο, στις οδηγίες, υψηλό επίπεδο προστασίας, απαιτεί από τα κράτη μέλη να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλίζουν, ότι τα προϊόντα:
§ μπορούν να διατίθενται στην αγορά και να τίθενται σε λειτουργία μόνον εφόσον δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των ατόμων,
§ είναι ορθά κατασκευασμένα, εγκατεστημένα και συντηρημένα και,
§ χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με τον προορισμό τους.
Η εξασφάλιση των ανωτέρω, συνεπάγεται υποχρέωση των κρατών μελών να οργανώνουν και να διεξάγουν επιτήρηση της αγοράς, κατά τρόπο αποτελεσματικό, ώστε να ανακαλύπτονται τα μη συμμορφούμενα προϊόντα. Η επιτήρηση δε της αγοράς κρίνεται απολύτως αναγκαία, για την προστασία, όχι μόνον των συμφερόντων των καταναλωτών, των εργαζομένων και άλλων χρηστών, αλλά επίσης και των συμφερόντων των οικονομικών φορέων από παραβιάσεις και παρεκκλίσεις των κανόνων του ανταγωνισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ» στοχεύει στη διαμόρφωση του διοικητικού και λειτουργικού πλαισίου για τη σταδιακή ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και σύγχρονου συστήματος «Επιτήρησης της Αγοράς», σε εθνικό επίπεδο. Σε πρώτη φάση, το έργο εστιάζει, σε τομεακό επίπεδο (Υπουργείο Ανάπτυξης), διαμορφώνοντας και δοκιμάζοντας τις λειτουργίες του εθνικού συστήματος, πιλοτικά, στον τομέα της Βιομηχανίας. Το βασικό εργαλείο άσκησης και ελέγχου των λειτουργιών της επιτήρησης αγοράς είναι το «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα» για επιτήρηση της αγοράς.
Σε συνέχεια της υπογραφής της σύμβασης, πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Μπούγα η εναρκτήρια συνάντηση μεταξύ στελεχών της αναδόχου ένωσης Εταιρειών και στελεχών της ΓΓΒ, όπου τονίστηκε η σημασία του έργου και η ανάγκη μίας εποικοδομητικής συνεργασίας για την ορθή και έγκαιρη υλοποίησή του. Ο υπεύθυνος έργου της Ένωσης Εταιρειών κ. Λυμπερόπουλος έκανε την παρουσίαση του χρονοδιαγράμματος των βασικών παραδοτέων και της ομάδας έργου του αναδόχου, σε ευρύτερη ομάδα στελεχών της ΓΓΒ, τα οποία θα εμπλακούν στην υλοποίηση του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: