Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει "πακέτο" για τη στή-ριξη των περιφερειών



Με στόχο τη στήριξη και την ανάπτυξη των περιφερειών προχώρησε εχθές η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έγκριση πακέτου Εκθέσεων, στις οποίες συνέβαλε με τροπολογίες του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, μόνιμο Μέλος της Επιτροπής για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μανώλης Αγγελάκας.
Η Έκθεση σχετικά με την Πράσινη Βίβλο για την Εδαφική Συνοχή και το στάδιο της συζήτησης για την μελλοντική μεταρρύθμιση της πολιτικής συνοχής, του Ολλανδού Lambert van Nistelrooij, αποτελεί τον πυρήνα του πακέτου. Στη βάση αυτή, ο κ.Μανώλης Αγγελάκας, με τις τροπολογίες του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε τρία μείζονα ζητήματα για την πολιτική εδαφικής συνοχής: στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη εξασφάλιση αναπτυξιακών ευκαιριών για κάθε εδαφική ενότητα, στην παροχή δυνατοτήτων πρόσβασης και ωφέλειας των πολιτών για βασικά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά αγαθά, αλλά και στην ανάγκη κατάρτισης πρόσθετων δεικτών για τον καλύτερο σχεδιασμό και την εφαρμογή των επιτόπιων πολιτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές εδαφικές ιδιαιτερότητες με την ενσωμάτωση μάλιστα οικονομικών, κοινωνικών και χωρικών στοιχείων. Η Έκθεση αυτή στοχεύει τόσο σε μια γενική αξιολόγηση της συζήτησης για το μέλλον της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, όσο και σε μια ειδικότερη της Πράσινης Βίβλου της Επιτροπής για την εδαφική συνοχή. Επιπλέον, ενώ κατατίθεται σειρά πολιτικών συστάσεων για το μέλλον της εδαφικής συνοχής, πραγματοποιείται ανάλυση της συγκεκριμένης έννοιας.
Το "περιφερειακό" πακέτο που ψήφισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιείχε επίσης την Έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού για τα διαρθρωτικά ταμεία 2007 - 2013 (Έκθεση MIKOLÁŠIK), την Έκθεση σχετικά με τη συμπληρωματικότητα και τον συντονισμό της πολιτικής συνοχής και των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης (Έκθεση Roszkowski), και τέλος την Έκθεση σχετικά με την αστική διάσταση της πολιτικής συνοχής κατά τη νέα περίοδο προγραμματισμού (Έκθεση VLASÁK).Η κάθε μία από αυτές έχει ένα ειδικό βάρος για την περιφερειακή ανάπτυξη. Στόχος της Έκθεσης MIKOLÁŠIK είναι να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη κατανόησαν και ακολούθησαν τις κοινοτικές στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές του 2006 για τη συνοχή, καταρτίζοντας τα ΕΣΠΑ τους και τα επιχειρησιακά τους προγράμματα. Η ¨Εκθεση Roszkowski στοχεύει στην αξιολόγηση της τρέχουσας σχέσης μεταξύ της πολιτικής συνοχής και της αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ, προκειμένου να εξετάσει εάν μπορούν να ανιχνευθούν τομείς αλληλεπικάλυψης και εάν έχουν αναπτυχθεί οι κατάλληλες συμπράξεις μεταξύ των δύο πολιτικών, ώστε να εξασφαλιστεί το βέλτιστο αποτέλεσμα. Τέλος, η Έκθεση VLASÁK προσπαθεί να προσδιορίσει και να προτείνει μελλοντικούς προσανατολισμούς για την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
Σε σχετική δήλωσή του, ο κ.Μανώλης Αγγελάκας υπογράμμισε: "Θεωρώ ότι τα μέτρα αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται. Πρωταρχικός ρόλος της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης πρέπει να είναι η παραμονή των κατοίκων στην ύπαιθρο και η εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους. Παράλληλα θα ήταν χρήσιμο να αξιολογηθούν τομείς εναλλακτικής οικονομικής δραστηριότητας και ευκαιρίες για διαφοροποίηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των κατοίκων των αγροτικών περιοχών. Όσον αφορά τις πόλεις και τις αστικές περιοχές, πιστεύω ότι θα ήταν σκόπιμη η εξέταση της πιθανότητας θεσμοθέτησης μητροπολιτικών δήμων, ως δίκτυα αστικής συνοχής, διαλόγου και συνεργασίας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε πολιτικές που σχετίζονται με την αστυφιλία και την απερήμωση της υπαίθρου, την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, την εκπαίδευση και την επανακατάρτιση των εργαζομένων. Ας μου επιτραπεί επίσης να επισημάνω την αναγκαιότητα των υποδομών που ενισχύουν τη διατήρηση ίδιων χαρακτηριστικών (π.χ. ιστορικά), τον εκσυγχρονισμό (π.χ. πόλοι καινοτομίας), την οικονομική ανάπτυξη (π.χ. ΜΜΕ) και τις εποχιακές δραστηριότητες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: