Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Επανεξέταση της ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισμα-τικής Πολιτικής και ενιαίο ευρωπαϊκό φορολογικό σύστημα

Τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα του ευρωπαϊκού οικονομικού μοντέλου όπως και την ανάγκη εισαγωγής ενός ενιαίου ευρωπαϊκού φορολογικού συστήματος, υπογράμμισε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης στην παρέμβασή του, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Σόφια της Βουλγαρίας.
Μιλώντας για την ενίσχυση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι το κοινό νόμισμα συνέβαλε στην καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, αλλά έθιξε και την αδυναμία του συστήματος: το ευρώ υπάρχει μεν εδώ και δέκα χρόνια, αλλά η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν έχει προχωρήσει αρκετά.
"Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε θα πρέπει να επανεξετάσουμε την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ " τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης. "Η νομισματική πολιτική ρυθμίζεται από ένα ενιαίο όργανο: την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ το οικονομικό και ιδιαίτερα το δημοσιονομικό σκέλος έχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης".
Μακροπρόθεσμα αυτή η διαφορά δεν είναι βιώσιμη για το σύστημα ειδικά με τη συνεχή διεύρυνση της ευρωζώνης. "Απαιτείται η εισαγωγή στοιχείων όπως το ενιαίο φορολογικό σύστημα, ακόμη και αν το θέμα αυτό αποτελεί ταμπού για την ΕΕ" συνέχισε ο κ. Βαρβιτσιώτης "και εννοώ ότι μια στενότερη συνεργασία στο τομέα αυτό θα χρησιμεύει ως ένα κοινό αμυντικό εργαλείο σε περίπτωση κρίσης".
Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ χαιρέτισε τα μέτρα που λαμβάνονται για τον καλύτερο έλεγχο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και τον αντίκτυπό τους στη φοροδιαφυγή.
"Ίσως αυτή η κρίση μας επιτρέψει να λάβουμε μέτρα για το μέλλον, που θα ενισχύσουν και θα επιβεβαιώσουν τη σημασία της συνέχισης της ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος", κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: