Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 13 με τίτλο :


«Σαμαράς στις Βρυξέλλες: Θετικός ο απολογισμός των παρεμβάσεών του για Ελλάδα και Ευρώπη – Κέρδισε μάχες και εντυπώσεις»
Στην τελική ευθεία για την παρουσίαση από τον Αντώνη Σαμαρά του νέου επικαιροποιημένου προγράμματος της Ν. Δ. για την έξοδο από την κρίση και στη Λεωφόρο Συγγρού δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα των συναντήσεων και των παρεμβάσεων του προέδρου του κόμματος στις Βρυξέλλες. Ο Αντώνης Σαμαράς ολοκλήρωσε τις επαφές του στη βελγική πρωτεύουσα και ο απολογισμός κρίνεται ιδιαίτερα θετικός όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τη χώρα. – Ως πρώτο θετικό σημείο στη Ν. Δ. αξιολογούν την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τόσο για την κατάσταση στην Ελλάδα όσο και για το νέο σχέδιο της Ε. Ε. αλλά και για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική και Ιαπωνία. – Ως δεύτερο θετικό σημείο αξιολογείται η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά για την Ελλάδα και την πορεία της ελληνικής οικονομίας όπου και τόνισε ότι δεν διαφωνεί με τους στόχους σταθεροποίησης και εξυγίανσης της οικονομίας αλλά με το μίγμα πολιτικής που εφαρμόζεται. Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μετά την παρέμβαση του κ. Σαμαρά δεν υπήρξε καμία διαφωνία από τους άλλους ηγέτες ή διαφορετικές προσεγγίσεις. Τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν. Δ. εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για ορισμένα ζητήματα που αφορούν κυρίως τη συγκρότηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης. Τέταρτο στοιχείο σε ό,τι αφορά την κρίση στη Βόρειο Αφρική είναι ότι ο κ. Σαμαράς υποστήριξε και κατάφερε να βάλει στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε. Ε. της επόμενης ημέρας, την αναγκαιότητα μιας κοινής πολιτικής της Ευρώπης για τους μετανάστες, ενώ σε ό, τι αφορά την Ιαπωνία θύμισε ότι γύρω από την Ελλάδα υπάρχουν αντιδραστήρες παλαιάς τεχνολογίας που πρέπει να ελεγχθούν ενώ το ίδιο ισχύει και για τον άλλον αντιδραστήρα της Άγκυρας κοντά στα παράλια του Αιγαίου στο Ακούγιου. Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής μάλιστα και μετά την παρέμβαση την προηγούμενη μέρα στο ΕΛΚ έχει τεθεί η αναγκαιότητα της αξιολόγησης των κινδύνων και της ασφάλειας για τις γειτονικές χώρες τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης για υπάρχουσες πυρηνικές εγκαταστάσεις. Είναι έτσι ξεκάθαρο πως η συνολική προσέγγιση της μετανάστευσης και η αξιολόγηση των κινδύνων για υπάρχουσες και μελλοντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις εξυπηρετούν απόλυτα τα ελληνικά συμφέροντα. Πέμπτο σημαντικό σημείο είναι το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς δέχθηκε σειρά προσκλήσεων από κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες όπως είναι οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας και της Λιθουανίας.


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» σελ. 5 με τίτλο :


«Μιχελάκης: Με μόνιμη ύφεση δεν επιτυγχάνεται κανένας στόχος»


Με τα.. μούτρα έχουν πέσει οι επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά στην προετοιμασία του τελικού κειμένου για το «Ζάππειο ΙΙ», που θα αποτελέσει τη «ναυαρχίδα» της στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας προς την εξουσία. Το μανιφέστο των θέσεων της Ν. Δ. αποτελεί επί της ουσίας το κυβερνητικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα την επιβεβαίωση της κεντρικής πολιτικής της θέσης ότι μπορεί με άλλο μείγμα στην οικονομία να βγει η χώρα από τη μνημονιακή λογική .Στη Συγγρού επισημαίνουν ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει επιτέλους να βάζει στόχους και να τους διαπραγματεύεται, όπως οι άλλες χώρες, και να μην πηγαίνει με κατεβασμένα χέρια στις συνόδους έχοντας παράλληλα την αντιδημοκρατική αντίληψη ότι «η αντιπολίτευση δεν δικαιούται να ομιλεί». Εξάλλου αυτό σηματοδοτεί και η προσέγγιση που έκανε ο εκπρόσωπος της Ν. Δ. Γιάννης Μιχελάκης, στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. «Είναι πρωτοφανής ύβρις για το δημοκρατικό πολίτευμα και απρέπεια για τον Έλληνα πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει σήμερα εκείνο το αλήστου μνήμης «η αντιπολίτευση δεν δικαιούται να ομιλεί». Η Νέα Δημοκρατία έχει χρέος να επικρίνει την πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί την Οικονομία σε αδιέξοδο και την κοινωνία σε μαρασμό… Το Μνημόνιο δεν βγαίνει» επισήμανε ο εκπρόσωπος της Ν. Δ, και πρόσθεσε: «Όπως είπε ο πρόεδρος της Ν. Δ. Αντώνης Σαμαράς, η σταθεροποίηση και η εξυγίανση της οικονομίας είναι αυτονόητα σωστοί στόχοι. Αλλά δεν επιτυγχάνονται χωρίς ανάπτυξη. Και κυρίως δεν επιτυγχάνονται με μόνιμη ύφεση… Χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση αντίστοιχη με τη δική μας δείχνουν πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να διαπραγματευτούν. ΣΕ αντίθεση με την κυβέρνηση Παπανδρέου, που πέρυσι ούτε άντλησε κεφάλαια όταν μπορούσε, ούτε διαπραγματεύτηκε το παραμικρό». (το άρθρο συνεχίζεται)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» σελ. 13 με τίτλο :


«Οι προτεραιότητες της Ν. Δ. για έξοδο από την κρίση» -Επικαιροποιημένη πρόταση με τα νέα δεδομένα


Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής μαζί με τις διμερείς επαφές του κ. Σαμαρά σχετικά με τις εξελίξεις του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και των διαρθρωτικών ταμείων είναι στοιχεία τα οποία θα ενσωματωθούν και θα εμπλουτίσουν την πρόταση της Ν. Δ. για έξοδο από την κρίση, πρόταση η οποία όμως θα λαμβάνει υπ’ όψιν και την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, όπως αυτή αποτυπώνεται από τις αναθεωρήσεις του Μνημονίου και τους δείκτες της πραγματικής οικονομίας. Ήδη μάλιστα έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις των αρμόδιων τομεαρχών έτσι ώστε να ενσωματωθούν οι σκέψεις και οι π προτάσεις όλων των στελεχών του κόμματος. Μιλώντας στον «Ε. Τ.» ο αναπληρωτής τομεάρχης του κόμματος κ. Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε πως οι τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναδεικνύουν τη σημασία της μείωσης του ελλείμματος των κρατών – μελών, του ελέγχου του χρέους, της συγκρότησης του μόνιμου μηχανισμού στήριξης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Το παράδειγμα όμως της Ιρλανδίας καταδεικνύει ότι υπήρχαν και στη χώρα μας σημαντικά περιθώρια διαπραγμάτευσης, τόσο σε ό,τι αφορά την άντληση κεφαλαίων όσο και σε ό,τι αφορά τη διατήρηση αναπτυξιακών συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Η προσπάθεια δε της Πορτογαλίας, της μέχρι σήμερα κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αναδεικνύει ότι η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης δεν είναι μονόδρομος αλλά και το ότι τα απανωτά μονοδιάστατα μέτρα λιτότητας, όπως αυτά που εφαρμόστηκαν και στην Ισπανία, αλλά κυρίως στην Ελλάδα, δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ειδικά στην Ελλάδα που η υστέρηση των εσόδων είναι μεγάλη, τα ελλείμματα διευρύνονται, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων καταρρέει και το εσωτερικό και το δημόσιο χρέος διογκώνονται. Υπάρχει συνεπώς ανάγκη εξυγίανσης της οικονομίας με ένα μίγμα μέτρων που θα επιτυγχάνει δημοσιονομική σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: