Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Υστερεί η Ελλάδα στην υλοποίηση προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας

«Η πρόοδος της υλοποίησης σε τομείς όπως η έρευνα και η καινοτομία υστερεί σαφώς στην Ελλάδα και, ως εκ τούτου, η δράση στους εν λόγω τομείς πρέπει να επισπευστεί», απαντά η Επίτροπος Έρευνας, Και-νοτομίας και Επιστήμης, κα Γκέγκεν-Κουίν, σε ερώτηση των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κ.κ.Ιωάννη Τσουκαλά και Γιώργου Παπανικολάου, σχετικά με την αδυναμία απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων έρευνας και τη διαφαινόμενη καθίζηση της ερευνητικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.


Η Ιρλανδή Επίτροπος επισημαίνει ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει σε αξιολόγηση των εθνικών πολιτικών έρευνας και καινοτομίας και των επιτευγμάτων και υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα θέτει το 2% του Ακαθάρι-στου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της ως εθνικό στόχο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» όσον αφορά στην ένταση Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά φιλόδοξο, πλην όμως εφικτό στόχο». Ωστόσο, η αρμόδια Επίτροπος ζητά «επίσπευση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να αναληφθούν προκειμένου να ενισχυθεί η ελκυστικότητα της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας για τις ιδιωτικές επενδύσεις».


Παράλληλα, στην απάντηση της Επιτροπής προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές επισημαίνεται ότι «η Ελλά-δα κατέχει καλή θέση όσον αφορά στην επιστημονική παραγωγή, φθάνοντας σχεδόν τον μέσο όρο της ΕΕ (439 κοινές δημοσιεύσεις ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού έναντι 491 του μέσου όρου της ΕΕ). Με την ενίσχυση αυτού του δείκτη, η Ελλάδα εντάσσεται στην κορυφή του 10 % όσον αφορά τις δημοσιεύσεις στις οποίες γίνονται οι περισσότερες παραπομπές παγκοσμίως, ως ποσοστό του συνόλου των επιστημονι-κών δημοσιεύσεων της χώρας. Αυτές οι δύο επιδόσεις επιβεβαιώνουν ότι το ελληνικό ερευνητικό σύστημα αποτελεί ένα στοιχείο που μπορεί να συμβάλλει στην εξέλιξη του δυναμικού ανάπτυξης και καινοτομίας της χώρας, σε συνάρτηση με την ανάπτυξη μιας στρατηγικής για το σκοπό αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: