Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Στη Βουλή η δικογραφία για τα πυροσβεστικά ελικόπτερα επί Μαρκογιαννάκη

Στη Βουλή διαβιβάστηκε η «καυτή» δικογραφία που δείχνει ευθύνες του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, για το υψηλό κόστος μίσθωσης πέντε ελικοπτέρων από την εταιρεία «Ericsson Air - Crane».



Η δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Α. Κατσιρώδη, όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του κ. Μαρκογιαννάκη. Και αυτό γιατί, από την εισαγγελική έρευνα που προηγήθηκε, προέκυψε ότι επί θητείας του στο υπουργείο, το 2009, το κόστος μίσθωσης των πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων ήταν αυξημένο κατά 35% σε σχέση με το 2010.


Παράλληλα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τα αντίγραφα των υπομνημάτων του κ. Μαρκογιαννάκη, στα οποία αναφέρει τους ισχυρισμούς του επί του επίμαχου ζητήματος της μίσθωσης των ελικοπτέρων.
Αφορμή για την έναρξη της έρευνας που διενήργησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, στάθηκαν οι καταγγελίες που είχε κάνει το Μάιο του 2010 από το βήμα της Βουλής, ο τότε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρος Βούγιας. Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει, τότε, ο κ. Βούγιας, όταν κυβέρνηση ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ και έκανε τις σχετικές διαπραγματεύσεις, το κόστος μίσθωσης των ελικοπτέρων έπεσε για καθένα από τα πέντε ελικόπτερα κατά περίπου ένα εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 το κόστος από τη μίσθωση των ελικοπτέρων έφθασε τα 31,68 εκατ. ευρώ.


Διώξεις


Η Εισαγγελία Πρωτοδικών προχώρησε όμως και στην άσκηση ποινικών διώξεων όσον αφορά στο θέμα της συντήρησης των ελικοπτέρων, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η σχετική σύμβαση που είχε υπογραφεί ζημίωνε το ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα, ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του νυν γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Γρηγόρη Τασούλα.


Παράλληλα, ασκήθηκε δίωξη για άμεση συνέργεια σε απιστία σε βάρος αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος και για απλή συνέργεια σε απιστία, σε βάρος υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Ως προς αυτό το σκέλος της υπόθεσης, την έρευνα αναλαμβάνει πλέον τακτικός ανακριτής, ο οποίος και θα καλέσει σε απολογία τους κατηγορούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: