Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ιαπωνία – Σε ιστορικά ρεκόρ οι ζημίες...και των ασφαλιστικών εταιριών

Αλυσιδωτές είναι οι επιπτώσεις από τις πρωτοφανείς καταστροφές που γνωρίζει η Ιαπωνία το τελευταίο 5ημερο.



Η Ιαπωνία μέσα σε λίγες ημέρες βίωσε τον 8ο μεγαλύτερο σεισμό στην ιστορία, στη συνέχεια το θανατηφόρο τσουνάμι που υπολογίζεται ότι έχει αφαιρέσει περισσότερες από 10.000 ζωές, το πυρηνικό ατύχημα το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη χωρίς να γνωρίζει κανείς ακόμη αν θα επιδεινωθεί και τί κλίμακας καταστροφή μπορεί να προκληθεί και μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Shinmoedake!


Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη κινεί μεγάλο μέρος των νημάτων της παγκόσμιας οικονομίας, με εκατομμύρια πολυεθνικές επιχειρήσεις να συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτήν. Οι μεγάλες χαμένες φαίνεται ότι είναι οι ξένες και οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ιαπωνική αγορά καθώς θα κληθούν να καταβάλλουν τεράστια ποσά γι' αυτές τις συνέπειες. «Όταν μιλάμε για φυσικές καταστροφές, τείνουμε να βλέπουμε αρχικά μια απότομη πτώση στην παραγωγή, και στη συνέχεια έχουμε μια ανάνηψη σχήματος V. Όμως αρχικά όλοι υποτιμούν τη ζημιά», δήλωσε η Societe Generale.


Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες Munich Re, Swiss Re και Hannover Re περιμένουν την καταγραφή των ζημιών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της AIR Worldwide, που ειδικεύεται στην εκτίμηση κινδύνων, το κόστος του σεισμού της Ιαπωνίας για τις ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και τα 34,6 δισ. δολάρια. Η αμερικανική εταιρεία εκτιμά τις ζημιές που έχουν υποστεί οι ιδιωτικές περιουσίες με ασφαλιστική κάλυψη μεταξύ 14,5 και 34,6 δισ. δολαρίων.


«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες. Η κατάσταση στο πεδίο μεταβάλλεται. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος πριν να μπορέσουμε να διατυπώσουμε μια εκτίμηση για τις ζημιές», είπε ο Ρολφ Τάνερ, εκπρόσωπος της Swiss Re. Ωστόσο, ασφαλιστικές κι αντασφαλιστικές εταιρίες ανέφεραν ότι αναμένουν η Ιαπωνική κυβέρνηση θα απορροφήσει το κόστος από τις οφειλόμενες στο σεισμό και στο τσουνάμι ζημιές στα πυρηνικά εργοστάσια στη Φουκουσίμα. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι περίπου 590.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τις τελευταίες τρεις ημέρες στην Ιαπωνία, η οποία επλήγη από ισχυρότατο σεισμό και τσουνάμι, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.


Παράλληλα, σύμφωνα με την αμερικανική High Frequency Economics, οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την ιαπωνική αγορά, θα δούν τη ζήτηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους να μειώνεται δραματικά, καθώς η οικονομική δραστηριότητα έχει παγώσει στη χώρα. Ήδη οι αυτοκινητοβιομηχανίες Toyota, Nissan και Honda ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν επ αόριστον την παραγωγή μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Το ίδιο ανακοίνωσαν και οι εταιρείες τεχνολογίας.


Η αλυσίδα των επιπτώσεων δε σταματά εκεί. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (κεντρική τράπεζα) προσέφερε 15 τρις. γιεν (183 δις. δολάρια, 130 δισ. ευρώ) πιστώσεις στο τραπεζικό σύστημα για να εξομαλύνει τις αναταράξεις στις αγορές. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Γιοσισίκο Νόντα είπε ότι οι αρχές παρακολουθούν στενά την πορεία του νομίσματος καθώς η ισοτιμία του γιεν αρχικά σημείωσε αλματώδη αύξηση λόγω των αναμενόμενων αποζημιώσεων από ασφαλιστικές εταιρίες.


Αλεξάνδρα Τόμπρα
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: