Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Μετά την Ελλάδα και την Ισπανία, η Moody's υποβαθμίζει και την Πορτογαλία κατά δύο βαθμίδες

Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας προέβη η Moody's, διαμορφώνοντας την αξιολόγηση των ομολόγων της σε Α3 από Α1 προηγουμένως, διατηρώντας αρνητικό το outlook.



Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου αξιολόγησης ανέφεραν στην έκθεσή τους ότι η αδύνατη προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας της Πορτογαλίας είναι ένας από τους κύριους λόγους υποβάθμισης της, ενώ επισήμαναν και τις καθυστερήσεις αναφορικά με τα σχέδια μείωσης του κυβερνητικού ελλείμματος.


Αν και εντοπίζουν προσπάθειες επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων σε ορισμένους τομείς, όπως αυτόν της εργασίας και της δικαιοσύνης, το ενδεχόμενο ο τραπεζικός κλάδος της χώρας να χρειαστεί βοήθεια και στήριξη, εξαιτίας της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης, μπορεί να θέσει περαιτέρω κινδύνους στη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.


To outlook παραμένει αρνητικό, με το ενδεχόμενο νέων υποβαθμίσεων ορατό, με τον οίκο να επικαλείται την πολιτική αστάθεια στη χώρα, υπάρχουν ακόμη θετικά σημάδια στην οικονομία της χώρας, όσον αφορά την κατανάλωση και την πορεία της αγοράς εργασίας όπου φαίνονται σημάδια ανάκαμψης.


Η Moody's υποβάθμισε επίσης την αξιολόγηση για το βραχυπρόθεσμο χρέος της Πορτογαλίας σε Prime-2 από Prime-1.


Η υποβάθμιση αυτή της Moody’s έρχεται μία μέρα μετά το sell off που παρατηρήθηκε στις διεθνείς αγορές εξαιτίας των εξελίξεων στην Ιαπωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: