Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Συναγερμός στην Ευρωζώνη - Ελλάδα και Ισπανία βυθίζουν το ευρώ σε ιστορικά χαμηλά, κάτω από τα 1,21 δολ - Εκτινάχθηκε στο 7,45% η 10ετία στην Ισπανία - BofΑ Merrill Lynch: Προβλέπονται τουλάχιστον δύο αναδιαρθρώσεις χρέους προσεχώς

Στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 1,2086 δολαρίων κατακρημνίζεται σήμερα το ευρώ, καθώς η επιστροφή της Τρόικα στην Ελλάδα εγείρει εκ νέου προβληματισμούς για το αν θα καταφέρει η χώρα να μείνει εντός της Ευρωζώνης ή θα κληθεί να αποχωρήσει οδηγώντας σε ντόμινο κατάρρευσης. Παράλληλα διατυπώνονται σοβαρότατες αμφιβολίες και για την Ισπανία.

Να σημειωθεί ότι η απόδοση του 10ετούς Ισπανικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο 7,45%...
Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ με πρωταγωνιστικό ρόλο στην κρίση χρέους, με αποθαρρυντικές όσο και πιεστικές δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων και ΔΝΤ.
Όμως η Ελλάδα δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που καίει τις αγορές.
Η Ισπανία παραμένει επίσης στο επίκεντρο της προσοχής, καθώς το πακέτο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών δεν έχει πείσει τις αγορές, με τη δεκαετία να εκτινάσσεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, στο 7,45%.


Η χώρα βρίσκεται σε πρωτοφανή κλοιό πίεσης, με μία από τις περιφέρειες της, τη Βαλένθια, να καταρρέει, ένα πλήρες πακέτο διάσωσης να θεωρείται σχεδόν αναπόφευκτο, και τους πολίτες να διαδηλώνουν μαζικά ενάντια στα σκληρά μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Ραχόι.
Ενδεικτικό είναι ότι στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης ο IBEX άνοιξε με απώλειες 1,9%.
Εν τω μεταξύ, και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη δεν αναμένεται σταθερότητα. Από την έρευνα Global Investor Survey της Bank of America Merrill Lynch προκύπτει ότι ένας στους τέσσερις fund managers προβλέπει δύο ή και παραπάνω αναδιαρθρώσεις χρέους στη ζώνη του ευρώ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.
Επιπλέον, ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δηλώνουν πως θα αγόραζαν τα γερμανικά ομόλογα bunds, ένα 7% θα αγόραζε ευρώ και ένα 15% ομόλογα περιφερειακών χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: