Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Στουρνάρας (ΥΠΟΙΚ): Δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση πριν από τον Σεπτέμβριο - Χρειάζονται επιπλέον περικοπές 3 δισ. ευρώ ενώ προειδοποιεί για μεγαλύτερη ύφεση

Σε περικοπές 3 δισ. ευρώ θα πρέπει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στο 2012, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ο οποίος γνωστοποίησε ότι η νέα δόση δεν θα εκταμιευτεί πριν από τον Σεπτέμβριο, αλλά το ομόλογο των 3,1 δισ. ευρώ που λήγει τον Αύγουστο και κατέχεται απότ την ΕΚΤ θα πληρωθεί κανονικά.



Σύμφωνα με τον Στουρνάρα, στις 24 Ιουλίου θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, ώστε να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της, ενώ εκτίμησε ότι είναι απίθανο η Ελλάδα να λάβει παράταση του προγράμματος σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές εξετάζουν το κόστος επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής, ενώ εκτιμά ότι το 2012 η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε εμφατικά στους ομολόγους του, την έκταση της ύφεσης στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της Τρόικας και με επιπτώσεις στην κοινωνία και την ανεργία. Για τον λόγο αυτό, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε στο Eurogroup ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πλησιάσει το στόχο του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2012 (14,8 δισ. ευρώ) σε απόλυτους αριθμούς και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ.


Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο Έλληνας υπουργός οικονομικών δεν υπέβαλε επίσημο αίτημα στο Eurogroup για χρονική παράταση του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο όριο του 3%, αλλά δεσμεύτηκε να επαναφέρει στη σωστή τροχιά το πρόγραμμα προσαρμογής. Στο Eurogroup, έγινε ενημέρωση για την Ελλάδα από την Τρόικα, την ΕΚΤ, την Κομισιόν. Επειδή το Πρόγραμμα έχει καθυστερήσει σημαντικά και σε πολλές πτυχές του, προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, είπαν. Η πρώτη συζήτηση θα γίνει στο Eurogroup του Σεπτεμβρίου, ή σε εμβόλιμο πριν από αυτό. Έχουμε πολύ μακρύ δρόμο μπροστά. Πρέπει να επαναφέρουμε το πρόγραμμα εντός τροχιάς για να μπορούμε να ζητήσουμε οτιδήποτε, ανέφερε ο Υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: