Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Νέα κρίσιμη συνάντηση της Τρόικα με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – Στο επίκεντρο οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Νέα κρίσιμη συνάντηση πραγματοποιείται μεταξύ εκπροσώπων της Τρόικα και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με επίκεντρο τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και τα due diligence των 4 συστημικών τραπεζών που λογικά τέλη Ιουλίου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί.

Με βάση πηγές στο ΤΧΣ, στην ΤτΕ, στις τράπεζες και στο Υπουργείο Οικονομικών οι όροι ανακεφαλαιοποίησης είναι μείζονος σημασίας καθώς θα καθορίσουν την τύχη του τραπεζικού κλάδου.
Με βάση όλες τις ενδείξεις η ανακεφαλαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί από το ΤΧΣ.
Παρ΄ ότι καταβάλλεται προσπάθεια τελικά το ESM ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης να αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση και να απαλλαγεί η Ελλάδα από δυνητικό χρέος έως 50 δις, το σύστημα δουλεύει πάνω στο plan A ότι δηλαδή η ανακεφαλαιοποίηση θα περάσει μέσω του ΤΧΣ δηλαδή μέσω κεφαλαίων που έχει δανειστεί η Ελλάδα. Ωστόσο η νέα παράμετρος που έρχεται να προστεθεί είναι αν η Τρόικα θεωρήσει ότι τα όσα διαδραματίζονται στην Ισπανία μπορούν να αποτελέσουν προπομπό για την Ελλάδα.
Κοινώς, οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών να υιοθετηθούν και στην Ελλάδα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι αν το ESΜ αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση πάλι το ΤΧΣ θα έχει ρόλο ως παράρτημα του ESM στην Ελλάδα.
Με βάση το plan A καθώς το Plan B είναι το ESM στους όρους ανακεφαλαιοποίησης περιλαμβάνονται:
1)Το 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
Επί της συνολικής αύξησης σε μετοχές οι παλαιοί μέτοχοι πρέπει να καταβάλλουν το 10% επί του ποσού ανακεφαλαιοποίησης.
Π.χ. στα 5 δις αύξηση με μετοχές 500 εκατ.
2)Τα warrants δηλαδή τα κίνητρα οι options για το μέλλον θα είναι μάλλον 3 αν και δεν μπορεί να αποκλειστούν και τα 4 warrants.
3)Τα CoCos θα αντιστοιχεί στο 10% της ανακεφαλαιοποίησης.
Όμως το κλειδί στην ανακεφαλαιοποίηση είναι η ικανότητα, η κεφαλαιακή ικανότητα των παλαιών μετόχων να καλύψουν την ελάχιστη συμμετοχή αλλά και να βρουν κεφάλαια στο μέλλον να επαναγοράσουν τις τράπεζες τους καθώς το dilution θα είναι πολύ μεγάλο.
Στο ναδίρ οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου
Οι τιμές στις αυξήσεις κεφαλαίου ίσως τελικώς να εμπεριέχουν discount πάνω από 50% σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές.
Είναι ξεκάθαρο ότι σε πολλές τράπεζες θα επιλεγεί η λύση του reverse split.

Δεν υπάρχουν σχόλια: