Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους - Αλλά αν δώσει το μήνυμα ότι είναι αποτελεσματική μπορεί το κλίμα να αλλάξει - Αυτή θα είναι και η μεγάλη πρόκληση για τον Σαμαρά

Ως τεράστια πολιτική δοκιμασία για τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, θεωρεί η νέα ανάλυση των Financial Times, ότι είναι η έλευση της Τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς εάν η αξιολόγηση είναι αρνητική, η επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ δεν θα "ξεκλειδώσει".



Σύμφωνα με την ανάλυση, ο Σαμαράς καλά έκανε και δεν ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου που ζητούσαν κάποιοι από τους κυβερνητικούς εταίρους του. Η Ελλάδα πρέπει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της και μετά να ζητήσει κάποιες αλλαγές που θα την βοηθήσουν να ανακάμψει. Αλλωστε, την επόμενη εβδομάδα, η Τρόικα θα επισκεφθεί την Αθήνα για να βοηθήσει την Ελλάδα να έρθει και πάλι στο δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής.


Αυτος ο γύρος των διαπραγματεύσεων θα είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς ίσως να κρίνει και το αν η Αθήνα μπορεί να ζητήσει στο μέλλον υποχωρήσεις με αξιώσεις, ή η δόση των 31 δισ. ευρώ που θα διοχετευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την πληρωμή παλαιότερων χρεών.


Η απόφαση της μετάθεσης του αιτήματος για επαναδιαπραγμάτευση βέβαια θα πρέπει να αποδοθεί στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Μάλιστα, σύμφωνα με την αίσθηση που έχει δώσει ο κ. Στουρνάρας στους Ευρωπαίους, φαίνεται ότι η στάση του δίνει κάποια αξιοπιστία για τη χώρα, μετά από πολυετή παρουσίαση ψεύτικων οικονομικών στοιχείων.


Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να παρουσιάσει σχέδιο για το που θα βρει 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014, αλλά μέχρι τώρα έχουν βρεθεί περίπου 8 δισ. ευρώ. Το ζητούμενο για τους Ευρωπαίους είναι να σταματήσουν τα προνόμια των συντεχνιών στην Ελλάδα, ώστε να τεθούν υπό έλεγχο τα ελλείμματα.


Η Αθήνα θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει έναν νέο γύρο οριζόντιων και μη στοχευμένων περικοπών στους μισθούς, ενώ θα πρέπει να εστιάσει στην επιβολή πλαφόν στις συντάξεις και στις μειώσεις στις απολαβές των στελεχών των ΔΕΚΟ.


Επιπλέον, σύμφωνα με την ανάλυση, το ερώτημα που μένει για την κυβέρνηση Σαμαρά είναι να βρεθούν τα υπόλοιπα 3 - 4 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει με το σύστημα υγείας, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο σημαντικών μειώσεων εάν αποδειχθεί ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή.


Η τρόικα θα μείνει όσο χρειαστεί για να καταρτίσει μια έκθεση που θα πιστοποιεί ότι το πρόγραμμα έχει επιστρέψει εντός τροχιάς. Ο χρόνος σε αυτή την περίπτωση είναι σύμμαχος των Βρυξελλών και όχι της Αθήνας δεδομένου ότι στις 20 Αυγούστου λήγει το ομόλογο που διακατέχει η ΕΚΤ και χωρίς μια λύση με σφραγίδα Βρυξελλών οι εξελίξεις θα είναι δυσοίωνες.


Υπό αυτές τις συνθήκες, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δείξει ισχυρά δείγματα γραφής, καθώς ακόμη κι αν δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, η αποφασιστικότητα θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στην τρόικα για τις προθέσεις της. Κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: