Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Lagarde: Οι Έλληνες να λένε λίγα και να πράττουν πολλά - Εάν υπάρξουν έργα τότε μπορούμε να συζητήσουμε για αλλαγή στρατηγικής - Πρόθυμη για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως δύο ...εβδομάδες η Merkel

Λίγα λόγια και περισσότερες πράξεις ζήτησε από την Ελλάδα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, αναγνωρίζοντας όμως ότι κάτι έχει αλλάξει στην χώρα μας και ότι υπάρχει διάθεση για δουλειά. Εν τω μεταξύ, σημερινά δημοσιεύματα θέλουν τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Ανγκ. Μέρκελ να συζητά μεν επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής αλλά μόλις για δύο εβδομάδες, ενώ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φ. Ρέσλερ επιμένει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης.



Σε συνέντευξη της στο CNBC, η επικεφαλής του ΔΝΤ, έφερε το παράδειγμα των μεγάλων συμφωνιών της Wall Street, επισημαίνοντας ότι πρώτα τοποθετούνται τα χρήματα στο τραπέζι και μετά ξεκινούν οι συζητήσεις. Έτσι και στην περίπτωση των κυβερνήσεων που έχουν ανάγκη, πρέπει πρώτα να υπάρξει έργο και μετά να εκταμιεύονται τα χρήματα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μην εφαρμόζει τίποτα από τα συμφωνηθέντα και να θέλει να παίρνει τα χρήματα, ανέφερε χαρακτηριστικά.


Οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή το πρόγραμμα προσαρμογής, ανέφερε η Lagarde. Θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολύ και έχει κάνει σημαντικές θυσίες, οι οποίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Μάλιστα, εξέφρασε και το παράπονο ότι ο ρόλος του ΔΝΤ δεν έχει παραγνωριστεί από τους Έλληνες.


Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναγνώρισε ακόμη πως η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει εντοπίσει τα προβλήματα και δείχνει αποφασισμένη να τα αντιμετωπίσει. Αυτό δεν υπήρχε στο παρελθόν. Αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει και στις σχέσεις του ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές, ώστε να εφαρμοστεί με τον καλύτερο δυνατό το πρόγραμμα, ανέφερε η Lagarde.


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πρέπει να επισημάνουμε ότι πρώτα από όλα χρειάζεται νέα νοοτροπία, μετά να διαπιστωθούν σωστά τα γεγονότα και στο τέλος να επαναπροσδιορίσουμε την στρατηγική. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για το αν θα δοθεί χρόνος στη νέα ελληνική κυβέρνηση να να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται ώστε να λάβει περισσότερα κεφάλαια, η Lagarde δήλωσε πως δεν είναι της παρούσης να μιλάμε για χρονική παράταση ή για επιπρόσθετη χρηματοδότηση.


Τέλος, ερωτηθείσα για τη διαφορά της στάσης του ΔΝΤ απέναντι στην Ευρωζώνη και στις άλλες χώρες του κόσμου, όπως στην Ινδονησία, η Lagarde δεν παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ ακολούθησε πιο σκληρή στάση στην περίπτωση της ασιατικής χρηματοοικονομικής κρίσης. Το ΔΝΤ είναι εδώ για να βελτιώσει την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν αναγνωρίζεται από τους Έλληνες, ανέφερε χαρακτηριστικά.


Η κυβέρνηση ζητά επιμήκυνση δύο ετών αλλά η Μέρκελ είναι πρόθυμη να δώσει δύο ...εβδομάδες το πολύ!


Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να έχει θέσει ως στόχο την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη τουλάχιστον, αλλά σύμφωνα με γερμανικές κυβερνητικές πηγές της Rheinische Post η Μέρκελ είναι πρόθυμη να δώσει παράταση μόλις δύο ...εβδομάδων!'Οπως γράφει η γερμανική καθημερινή εφημερίδα, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει καμία πρόθεση να χαλαρώσει τη στάση της έναντι της ελληνικής κυβέρνησης.


Επισημαίνεται μάλιστα πως η Τρόικα ανακάλυψε στην τελευταία της επίσκεψη στην Ελλάδα ότι 210 από τις 300 απαιτήσεις για δημοσιονομική προσαρμογή δεν έχουν μέχρι σήμερα εφαρμοστεί.


Να σημειωθεί πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αναφερόμενος σε σημερινές του δηλώσεις στο αίτημα για επιμήκυνση τόνισε ότι έχει τεθεί ήδη προς συζήτηση και εκτίμησε ότι μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση θα έχει δώσει εκείνα τα δείγματα τα οποία θα της επιτρέψουν να το διεκδικήσει.


Και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φ. Ρέσλερ πάντως, επιβεβαιώνει με τις σημερινές του δηλώσεις το αδιάλλακτο κλίμα στο Βερολίνο, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αναδιαπραγμάτευσης, ενώ παράλληλα σημειώνει πως αισθάνεται πως η Τρόικα έχει φτάσει στα όρια της υπομονής της με την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: