Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Ισπανία και Ιταλία - Υποβάθμισε την Ισπανία σε CC+ ο Egan Jones - Στο χείλος της χρεοκοπίας Βαλένθια και Σικελία - Υπό κατάρρευση IBEX 35 (-5,82%) και FTSE MIB (-4,38%) - Στο "κόκκινο" οι ευρωαγορές

Τρομακτικές διαστάσεις τείνει να λάβει η δεινή δημοσιονομική κατάσταση των ισπανικών και ιταλικών περιφερειών, εξέλιξη η οποία δεν αποκλείεται να αποβεί μοιραία για το μέλλον της Ιταλίας και της Ισπανίας, της 3ης και της 4ης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, αντίστοιχα. Οι φόβοι για την Ισπανία και την Ιταλία κατακρήμνισαν τα χρηματιστήρια σε Μαδρίτη (-5,82%) και Μιλάνο (-4,38%), ενώ η απόδοση στο ισπανικό 10ετές ομόλογο εκτινάχθηκε στο 7,28%.



Τα χρέη των ισπανικών και ιταλικών περιφερειών περικλείουν σοβαρά τον κίνδυνο πραγματικής αποδόμησης της ισπανικής και ιταλικής οικονομίας....


Ετσι, τέλος στο ανοδικό σερί έδωσαν σήμερα οι ευρωαγορές, κλείνοντας "στο κόκκινο". Πλήγμα δέχθηκαν τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, που κατέχουν κρατικά ομόλογα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 1,4% στις 1.049,28 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε στις 258,17 μονάδες και το -1,41%.


Στο -1,09% και τις 5.652 μονάδες έκλεισε ο βρετανικός δείκτης FTSΕ 100, ενώ ο γαλλικός CAC 40 στις 3.194 μονάδες και στο -2,14%. Ο γερμανικός DAX στην αγορά της Φρανκφούρτης έκλεισε στις 6.630 μονάδες και το -1,9%.


Oι αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας κατακρημνίστηκαν με τον ιταλικό ΜΙΒ στις 13.067 μονάδες και στο -4,38%. Τέλος, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 έκλεισε στις 6.246 μονάδες και το -5,82%, ενώ ο πορτογαλικός PSI 20 στις 4.754 μονάδες (-2,14%).


Συμβουλευτικός ο ρόλος του ΔΝΤ στην ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών


Συμβουλευτικό ρόλο στην ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών θα έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τελευταίες διαρροές από την Ουάσιγκτον.


Κατά τις πληροφορίες, το ΔΝΤ θα καταρτίζει και θα δημοσιοποιεί εκθέσεις ανά τρίμηνο για την κατάσταση των ισπανικών τραπεζών και την πορεία της οικονομίας.


Ωστόσο, κατά το ΔΝΤ, ο έλεγχος της Μαδρίτης από το ταμείο θα είναι ανεξάρτητος από τις ευρωπαϊκές διεργασίες.


Ως και 30 δισ. θα ζητήσει μέσα στον Ιούλιο η Ισπανία


Ως και 30 δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης των 100 δισ. ευρώ των ισπανικών τραπεζών μπορεί να ζητήσει μέσα στο μήνα η Ισπανία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, γεγονός που δίνει στίγμα για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση του χρηματοπιστωτικού κλάδου της χώρας.


Το πακέτο αυτό, ύψους 100 δισ. ευρώ πήρε πράσινο φως από το Eurogroup σήμερα. Ωστόσο η χώρα θα πρέπει να ζητησει την πρώτη δόση πριν από τον Σεπτέμβριο.


Αναφορικά με την ισπανική bad bank, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συμπερίληψη στοιχείων ενεργητικού όχι μόνο της αγοράς real-estate.


Υποβάθμισε σε CC+ από CCC+ προηγουμένως την Ισπανία ο Egan Jones


Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα προβλήματα της Ισπανίας, ο αμερικανικός οίκος Egan Jones προχώρησε στην υποβάθμισή της αξιολόγησής της σε CC+ από CCC+ προηγουμένως.


Οι αναλυτές δεν αποκλείουν πλήρες πακέτο διάσωσης για την Ισπανία, αφού σύμφωνα με μεγάλη μερίδα εξ αυτών το εγκριθέν πακέτο των 100 δισ. ευρώ για τις ισπανικές τράπεζες δεν είναι αρκετό.


H ισπανική Βαλένθια ζητά οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση για να αποπληρώσει το χρέος της.


Να σημειωθεί εδώ πως άναψε πριν από λίγο, όπως αναμενόταν, το Eurogroup το πράσινο φως για την παροχή βοήθειας ύψους 100 δισ. ευρώ στη Μαδρίτη, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Οι επίσημες υπογραφές από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης για την αποδοχή των όρων που συνοδεύουν την παροχή βοήθειας θα μπουν την ερχόμενη Τρίτη.


Στο μεταξύ, στο 4,5% του ΑΕΠ θα ανέλθει το δημόσιο έλλειμμα της Ισπανίας το 2013, το οποίο εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 2,8% του ΑΕΠ το 2013 και στο 1,9% το 2015, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαρρέουν από κυβερνητικές πηγές.


H ανεργία προβλέπεται να ανέλθει στο 24,6% το 2012, στο 24,3% το 2013 και στο 23,3% το 2014. Σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται ύφεση 0,5% το 2013 και ανάπτυξη 1,2% το 2014 και 1,9% το 2015.


O Eυρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών, Olli Rehn, επισήμανε ότι η Ισπανία θα έχει μειώσει το έλλειμμά της ως το 2014.


Η Ισπανίδα υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Soraya Saenz de Santamaria, γνωστοποίησε στο μεταξύ ότι το υπουργικό συμβούλιο της χώρας ενέκρινε το σύμφωνο σταθερότητας της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, αλλά και το όριο των δαπανών για το 2013.


Η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών, Jutta Urpilainen, επισήμανε ότι η έγκριση της δανειακής σύμβασης της Ισπανίας επιτρέπει τις πληρωμές προς τη χώρα τον Ιούνιο. Νωρίτερα, το πακέτο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών ενέκρινε το Κοινουβούλιο της Φινλανδίας. Η συμμετοχή της Φινλανδίας στο ισπανικό πακέτο διαμορφώνεται σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ με τις εγγυήσεις να φτάνουν τα 763 εκατ. ευρώ.


"Σαν Ευρωπαίοι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα", δήλωσε χθες με νόημα ο Φινλανδός Πρωθυπουργός, Jyrki Katainen, εμμένοντας στην εξεύρεση λύσης για την επίλυση της κρίσης.


Ιταλία


Την ίδια ώρα οι αναλυτές θεωρούν βέβαιο πως και η Ιταλία θα είναι αναπόφευκτα το επόμενο θύμα... της κρίσης χρέους και η επόμενη χώρα που θα ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ.


Η ιταλική Σικελία βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, παρά τις επίσημες διαψεύσεις. Τα απανωτά μηνύματα χαρακτηρίζονται ολοένα και περισσότερο ανησυχητικά.


Χθες ο διοικητής της αυτόνομης ιταλικής επαρχίας της Σικελίας Raffaele Lombardo, παραδέχθηκε πως η Σικελία αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, καθώς η ιταλική κυβέρνηση της χρωστάει 1 δισ. ευρώ.


O Iταλός Πρωθυπουργός, Mario Monti, επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί άλλη μετατροπή του προϋπολογισμού για το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: