Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

«Αυστηρή επίπληξη από Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό»


ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα απευθύνουν αυστηρή επίπληξη προς την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς εκτιμούν πως η χώρα μας δεν κατάφερε να λάβει «αξιόπιστα και ικανοποιητικά» μέτρα προς την κατεύθυνση της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% επί του ΑΕΠ της, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο.
 Στην εκτίμηση αυτή προχωρά δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg News την Πέμπτη  που επισημαίνει πως το έλλειμμα στην Ελλάδα και κυρίως οι δημόσιες δαπάνες που είναι εκτός κάθε ελέγχου έχουν οδηγήσει τη χώρα σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.
 Το δημοσίευμα επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ (βλ. εδώhttp://www.protothema.gr/content.php?id=52749)  που μετέδωσε από  το βράδυ της Τετάρτης το protothema gr. , κατά το οποίο ο νέος προϋπολογισμός είναι ουσιαστικά στον αέρα, καθώς τοποτηρητές της Κομισιόν βρίσκονται στην Αθήνα και μας ρωτούν …για τα αυτονόητα.
 Το Bloomberg καταλογίζει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση – για την ακρίβεια στους Έλληνες πολιτικούς – την κύρια ευθύνη για την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν μπόρεσαν μέχρι στιγμής να δώσουν μια πειστική απάντηση στο μείζον αυτό πρόβλημα.
 Το άρθρο του Bloomberg επικαλείται ένα επίσημο έγγραφο που ΗΔΗ έχει συνταχθεί από τους ιθύνοντες των 27 της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης στο επόμενο Εκοφίν των Βρυξελλών στο διήμερο 1 και 2 Δεκεμβρίου.
 Σε αυτό το κείμενο περιλαμβάνονται οι τελευταίες εκτιμήσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και επαναλαμβάνεται η χαρακτηριστική «ατάκα» του Επιτρόπου Αλμούνια για τη χώρα μας, το περιβόητο «Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ‘βαρίδι’ και ‘έγνοια’ όλης της Ευρωζώνης» ...
 Επισημαίνεται επίσης η πρόσφατη (τον περασμένο μήνα) υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Fitch Ratings και η ανάλογη προειδοποίηση της Moody’s Investors Service, όπως επίσης και η χαώδης απόσταση που χωρίζει πλέον τα spread στα ελληνικά ομόλογα έναντι των γερμανικών.
Και το άρθρο καταλήγει με την πρόβλεψη (;) πως το έργο του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου να πείσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την ικανότητα αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να «πιάσει» τους στόχους της μέχρι το 2010 – ημερομηνία για την οποία θέλει διακαώς να πάρει παράταση – θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και στο επόμενο ραντεβού του Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: