Από τη στήλη «ΠΑΡΑΤΥΠΟΣ» του
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 4 με τίτλο :
«Εμβολιαστείτε γιατί….χανόμαστε»
Μ ετά τη Μαριλίζα που έκανε το εμβόλιο κατά του H1N1, περιμένουμε να μάθουμε εάν και πότε θα εμβολιαστούν τελικά ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί. Οι βουλευτές παίρνουν σειρά από αύριο, πάντως απ’ ό,τι μαθαίνω λίγοι εμφανίζονται πρόθυμοι να δεχτούν το…τσίμπημα. Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος έλεγε προχθές ότι θα το κάνει γιατί «οι βουλευτές ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου». Ιδιαίτερα αυτοί που πρωταγωνιστούν στα της εκλογής του νέου αρχηγού της Ν. Δ…. Το παράδειγμα πάντως θα το δώσει τις προσεχείς ημέρες ο Κάρολος Παπούλιας. Αν και δεν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αποφάσισε να κάνει πρώτος το εμβόλιο κατά της γρίπης των χοίρων για να στείλει το μήνυμα στους πολίτες ότι είναι ασφαλές.
Από την 1η σελίδα της
«ΒΡΑΔΥΝΗΣ» με τίτλο :
«Το στίγμα της «β»»
Σ |
το τραπέζι του διαλόγου προσέρχονται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τα συνδικάτα και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, προκειμένου να συζητήσουν και να αναλύσουν όλες τις πτυχές του ασφαλιστικού συστήματος. Ένα σύστημα που νοσεί βαθιά, θέτοντας σε κίνδυνο βασικά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων, όπως αυτά μιας αξιοπρεπούς σύνταξης. Στο τραπέζι του διαλόγου, εκτός από μια σειρά αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, τίθεται και το ζήτημα της αύξησης των ορίων ηλικίας, που, όπως έχουν δηλώσει ανοιχτά οι συνδικαλιστικοί φορείς, αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και «κόκκινο πανί»…..
Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ» της
«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» σελ. 5 με τίτλο :
«Στα παρασκήνια…»
***Μ |
ε το νέο μοντέλο διοίκησης της χώρας που εφαρμόζει ο Γιώργος Παπανδρέου δεν επιτυγχάνεται ούτε η συμμετοχική δημοκρατία, ούτε η αξιοκρατία στη στελέχωση του κράτους και της κυβέρνησης. Και αυτό, διότι, όλες οι επιλογές γίνονται πίσω από τις «κλειστές πόρτες» του Μεγάρου Μαξίμου. Από τη στιγμή που το πρωθυπουργικό γραφείο είναι το κέντρο λήψης όλων των αποφάσεων, τότε τι νόημα έχουν όλες αυτές οι βαρύγδουπες διακηρύξεις;
Από τη στήλη «ΑΠΟ…ΚΟΜΜΑΤΑ» του
«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΥ ΤΥΠΟΥ» {Ρίζου} σελ. 5 με τίτλο :
«Αξιοκρατία χωρίς… βάση;»
Α |
πό την ημερομηνία που προκηρύχθηκαν οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ο κ. Γ. Παπανδρέου έλεγε και ξαναέλεγε, σε όλους τους τόνους, ότι, αν ο ελληνικός λαός τον τιμήσει με την εμπιστοσύνη του, στις πρώτες Εκατό Μέρες, η κυβέρνησή του, με μια σειρά από συμβολικά μέτρα, θα δώσει το στίγμα της και την απόφασή της να υπηρετήσει την αξιοκρατία. Ο Λαός τον τίμησε. Ο κ. Γ. Παπανδρέου, είναι πια, πρωθυπουργός. Και οι συμβολικές «Εκατό Μέρες» βρίσκονται , περίπου στη μέση τους. Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιούνται χιλιάδες πολίτες:- Συμβάλλει, τάχα, στην οικοδόμηση αξιοκρατίας η σχεδιαζόμενη κατάργηση της βάσης (του 10) στις εισαγωγικές εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ; Όταν μάλιστα, η Ανώτερη και Ανώτατη Παιδεία στη χώρα μας εξακολουθεί να έχει δημόσιο χαρακτήρα; Και άρα, όταν ο Λαός χρηματοδοτεί με το υστέρημά του της πάσης φύσεως «κουμπούρες» να παριστάνουν τους σπουδαστές και τους φοιτητές; Πράγματι: Τι είδους αξιοκρατία είναι αυτή, η οποία τοποθετεί άξιους και ανάξιους στην ίδια ζυγαριά και τους βγάζει….ισοβαρείς;
Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΟ… ΚΟΥΣ - ΚΟΥΣ» του
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» τελευταία σελίδα με τίτλο :
«Η βόμβα»
Ο |
υδείς ασφαλώς αμφισβητεί ότι το Ασφαλιστικό είναι μια βόμβα που κάποια στιγμή θα εκραγεί και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να υπάρξουν άμεσες λύσεις. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Κάτι τέτοιο όμως δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όσοι γνωρίζουν δεν κρύβουν ότι μια αύξηση κατά 2 έτη στα όρια, δηλαδή από τα 65 στα 67, θα δώσει «ζωή» μόλις 6,5 μήνες στο σύστημα. Με βάση αυτό ως δεδομένο, η μόνη λύση είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, η οποία έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Από τη στήλη «ΧΩΡΑ…τά» της
«ΧΩΡΑΣ» σελ. 2 :
…Π |
άντως, η εκτίμηση που κάνουν οι πιο σοβαροί δημοσκόποι είναι ότι η «συμμετοχή θα είναι τόση, ώστε ο νέος αρχηγός να δικαιούται να μιλάει για απόλυτη πολιτική νομιμοποίηση από την κοινωνία όσο και η Ν. Δ., ως κομματικός μηχανισμός, θα δικαιούται να βλέπει αισιόδοξα το αύριο». Με άλλα λόγια, οι δημοσκόποι μιλούν για έναν αριθμό ψηφοφόρων που θα είναι κοντά στις 400.000 άτομα, αν και άλλες προβλέψεις αυτόν τον αριθμό τον ανεβάζουν πολύ ψηλά, που θα σημαίνει, αν αυτό επιτευχθεί, το πλέον θετικό στοιχείο για το ξεκίνημα του νέου αρχηγού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου