Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΑΪΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

Από τη στήλη «ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ» των
 «ΝΕΩΝ» σελ. 5 με τίτλο :
«{Βουλή} Διαβουλεύσεις»
Κ αλή η διαβούλευση στο Διαδίκτυο. Καλό είναι να ρωτάμε και τους βουλευτές για την άποψή τους. Ασχέτως δικαίου ή αδίκου της παρέμβασης Παπουτσή για τις αποδοχές πείνας δύο χιλιάδων ευρώ των δημοσίων υπαλλήλων, είναι γεγονός ότι οι αλλεπάλληλες –πλην όχι οριστικές εξαγγελίες για φόρους και πάγωμα μισθών έχουν προκαλέσει ελαφρά αναταραχή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ίσως να μην ήταν άσκοπο να κάνει καμιά επαφή μαζί τους το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.  

Από την 1η σελίδα της
«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» με τίτλο :
 «ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ- Απέναντι στη βία»
Τ

 ο  ασφαλιστικό αποτελεί ένα εκρηκτικό ζήτημα για τη χώρα. Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα ,διεξάγεται ένας σοβαρός διάλογος για την επίλυσή του. Στην Ελλάδα ορισμένοι επιλέγουν τη βία και την ισχύ του όχλου για να εμποδίσουν τον διάλογο. Είναι καιρός οι πολιτικές δυνάμεις που στέκονται απέναντι σε αυτό το φαινόμενο να συσπειρωθούν και να απαντήσουν. Δεν είναι δυνατόν μια μικρή μειοψηφία να χρησιμοποιεί μέσα που θυμίζουν μεθοδεύσεις παλαιότερων εποχών για να επιβάλει την άποψή της και να εγκλωβίζει μια κοινωνία σε μια αδιέξοδη στασιμότητα. Ο διάλογος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό πρέπει να αρχίσει χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Από την 3η σελίδα της
«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» με τίτλο :
«Τηλεοπτική διακυβέρνηση !»
Σ

 τον μακρινό Άγιο Δομίνικο είναι από προχθές ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου για να λύσει με τη Σοσιαλιστική Διεθνή τα διεθνή οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Στο πόδι του, για να λύσει τα εσωτερικά προβλήματα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος. Πρωί – πρωί λοιπόν, επιχείρησε να βάλει τάξη στην κυβέρνηση. Γι αυτό πήγε στο στούντιο του «Μέγκα» και από εκεί αποδοκίμασε το οικονομικό επιτελείο γιατί, λέει, δεν μελέτησε καλά τα μισθολογικά θέματα πριν ανακοινώσει το πάγωμα των αυξήσεων για μισθούς άνω των 2.000 ευρώ. Θα περίμενε κανείς βέβαια, να καλέσει τον αρμόδιο υπουργό στο γραφείο του και να του κάνει τις παρατηρήσεις του, αλλά αυτός προτίμησε την ανοιχτή τηλεοπτική διακυβέρνηση (σ. σ. ο Γ. Παπανδρέου προτιμά την ανοιχτή ηλεκτρονική διακυβέρνηση). Τάξη δεν έβαλε. Αταξία προκάλεσε, δίνοντας πρώτο θέμα στα χθεσινά δελτία ειδήσεων και πρωτοσέλιδους τίτλους σήμερα, για την εικόνα μιας κυβέρνησης στην οποία έχουν αρχίσει τα όργανα. Καλά πάνε, θα έχουμε να γράφουμε…


Από την 3η σελίδα του
«ΕΘΝΟΥΣ»  με τίτλο :
«Ισορροπίες:»
Μ

 ιλώντας στο χθεσινό δελτίο του Mega, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε- όσο πιο… διακριτικά μπορούσε-το…οφθαλμοφανές. Δηλαδή, ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν δύο γραμμές σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης: η σκληρή γραμμή, που υπαγορεύει τη λήψη δυσάρεστων μέτρων τώρα που η κυβέρνηση έχει ακόμη κάποια περιθώρια …ανοχής, και η μετριοπαθής γραμμή, οι υποστηρικτές της οποίας θεωρούν προφανώς ότι με κάποια «μπαλώματα» εδώ και εκεί η κυβέρνηση (και η οικονομία) θα καταφέρουν να τη βγάλουν καθαρή το 2010. Μάλιστα, αν καταλάβαμε καλά, ο υπουργός Οικονομικών άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ο ίδιος προσπαθεί να «ισορροπήσει» μεταξύ των δύο αντικρουόμενων απόψεων. Το ζήτημα, βέβαια, είναι ότι ούτε ο χρόνος ούτε οι αντικειμενικές συνθήκες ευνοούν τέτοιες…επικίνδυνες ασκήσεις ισορροπίας…



Από τη 2η σελίδα του
«ΒΗΜΑΤΟΣ» με τίτλο :
«Στην πρίζα του βιογραφικού»
…Η

 αξιοσύνη των επιλεγμένων προσώπων (το άρθρο αναφέρεται στην επιλογή των γενικών γραμματέων από την κυβέρνηση)- δεν αμφισβητείται. Δεν έχει γραφτεί κακή κουβέντα για όλα αυτά τα στελέχη, τα πιθανώς συμπαθή και με σεντόνια βιογραφικού. Το πρόβλημα είναι ότι προέρχονται από την καρδιά του πασοκικού συστήματος. Θα λέγαμε «καλά κάνουν», αυτό είναι το λογικό και το σωστό. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε, οι πασόκοι διοικούν, σε όλες τις πολιτικές θέσεις. Η ένσταση: Γιατί να μπει στην πρίζα όλο αυτό το πλήθος που τώρα βλέπει όνεια ματαιωμένα με τον χειρότερο τρόπο; Γιατί να δημιουργηθεί ελπίδα εκεί όπου δεν υπάρχει; Καλλιεργείται ένα είδος πολιτικής κακεντρέχειας και η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη. Κατ αρχάς κάλεσε τον απλό κόσμο και στη συνέχεια είπε ότι θα αξιολογήσει όλες τις υποψηφιότητες. Δεν είπε ότι υπάρχει στις αιτήσεις υποσημείωση, ένας μικρούλης πράσινος ήλιος, σαν αστερίσκος…….

Δεν υπάρχουν σχόλια: