Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Οι προκλήσεις του δημογραφικού υπό το πρίσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης


Η παρούσα οικονομική κρίση θα οξύνει τις προκλήσεις που συνεπάγεται η δημογραφική γήρανση και απαιτείται η λήψη καλά συντονισμένων και στοχοθετημένων μέτρων πολιτικής για την αντιμετώπισή τους.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτηση που απηύθυνε στα πλαίσια της άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Παπανικολάου. Η Επιτροπή επιφυλάχθηκε  για την επικαιροποίηση των δεικτών «ετοιμότητας» όσον αφορά τη δημογραφική αλλαγή για την επόμενη δημογραφική έκθεση, η οποία θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο του 2010. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή με ανακοίνωσή της τον Απρίλιο του 2009 τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ενεργά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, να πραγματοποιηθούν μαζικές επενδύσεις στην ποιότητα των ανθρώπινων πόρων και να εξαλειφθούν τα εμπόδια για την πλήρη αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης.
"Η οικονομική κρίση επιδεινώνει τις προσπάθειες ενθάρρυνσης της δημογραφικής ανανέωσης, δεδομένου ότι όλο και περισσότερα νέα ζευγαρια επιλέγουν είτε να τεκνοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία, είτε, με γνώμονα τις αυξανόμενες οικογενειακές υποχρεώσεις  και την έλλειψη υποδομών στήριξης νέων οικογενειών, δεν επιθυμούν την απόκτηση τριών ή περισσότέρων παιδιών", σημείωσε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην Ελλάδα καθώς επικρατεί εργασιακή αβεβαιότητα στους νέους ενώ η εγκατάλειψη της οικογενειακής στέγης αναβάλεται επ΄ αόριστον. Ο κ. Παπανικολάου παρατήρησε ότι το φαινόμενο των ¨τριανταπεντάρηδων εφήβων¨ που δεν εγκαταλείπουν την πατρική εστία, λόγω της έλλειψης των κατάλληλων προϋποθέσεων, τείνει να γίνει κανόνας της ελληνικής οικογένειας και απαιτούνται άμεσα μέτρα ενθάρρυνσης τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε τοπικό επίπεδο για την καταπολέμηση της ανεργίας, τη στήριξη των νεανικών πρωτοβουλιών και την ενθάρρυνση των νέων ζευγαριών.
"Σήμερα, υπό το βάρος της παγκόσμιας συγκυρίας καθιστάται ακόμα πιο επείγουσα η ανάγκη αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος δεδομένου ότι οι νέοι είναι το πιο δυναμικό και υγιές τμήμα των εργαζομένων και αποτελούν εγγύηση για τη στήριξη και τη βιωσιμοτήτα των ασφαλιστικών ταμείων", καταλήγει ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: