Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Επανεξέταση για την εκτροπή του Αχελώου Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεσμεύεται ότι θα υιοθετήσει τη λύση της εκτροπής μέσω κατάλληλου φορέα διαχείρισης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Συζητήθηκε  στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση φορέων και ΜΚΟ, που ζητούν την αναστολή των έργων της εκτροπής του Αχελώου.
Κατά τη συζήτηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέπτυξε τις εξής θέσεις:
«Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο μιας νέας αρχής στην άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής στη χώρα μας, σύμφωνα με τις αρχές και τις κατευθύνσεις της βιώσιμης ανάπτυξης, και σε συμφωνία με τα κείμενα και τις στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών, θέτει ως πρώτο μέλημα στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του το σεβασμό τόσο στους θεσμούς και τους νόμους της πολιτείας όσο και στις αποφάσεις, Οδηγίες και στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών καθώς και την ειλικρινή και ουσιαστική συμμόρφωση στις Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επιβάλλει την σε βάθος ανάλυση και επιστημονική τεκμηρίωση, σύμφωνα με τους πλέον σύγχρονους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής, των αποφάσεών του.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω το ΥΠΕΚΑ:
Α. Για το έργο της εκτροπής αναγνωρίζει ότι απαιτείται επανεξέταση στο πλαίσιο των Σχεδίων Διαχείρισης, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60, την εκπόνηση των οποίων δεσμεύεται να αρχίσει άμεσα. Στο πνεύμα της Οδηγίας 2000/60 έμφαση θα δοθεί στη λεπτομερή διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων εξοικονόμησης νερού και κάλυψης της ζήτησης μέσω μέτρων και έργων στο Υδατικό Διαμέρισμα της Θεσσαλίας καθώς και στις διαδικασίες διαβούλευσης. Δεσμεύεται δε ότι θα υιοθετήσει τη λύση της εκτροπής μέσω κατάλληλου φορέα διαχείρισης και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων, των αντίστοιχων Περιφερειακών Συμβουλίων και της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, ΜΟΝΟ στο βαθμό που από τα ως άνω Διαχειριστικά Σχέδια προκύψει η αδήριτη ανάγκη της και μόνο για τις απολύτως αναγκαίες ποσότητες.
Β. Θεωρεί ότι το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, ισχύος 160 MW περίπου, το οποίο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και έτοιμο να αποδώσει ηλεκτρική ενέργεια με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν συνεισφέροντας σημαντικά στους στόχους, που είναι υποχρεωμένη να καλύψει η χώρα μας σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κυότο. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να συμφωνήσει στο αίτημα αναστολής των εργασιών που αφορούν το φράγμα και τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Μεσοχώρας.
Απόψεις των αρμοδίων υπουργών
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παν. Πικραμμένος με αφορμή την αίτηση που έχει καταθέσει η WWF -Ελλάς (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση) και ζητάει με προσωρινή διαταγή του να σταματήσουν τα έργα εκτροπής του Αχελώου μέχρι να αποφανθεί η Ολομέλεια του ΣτΕ εκ νέου για την εκτροπή, κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς να διατυπώσουν τις θέσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει στείλει 14 προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το θέμα της εκτροπής και αναμένει τις απαντήσεις του, για να συνεδριάσει εκ νέου για το ζήτημα αυτό.
Ο κ. Πικραμμένος και τα άλλα μέλη του ΣτΕ άκουσαν τις απόψεις των εκπροσώπων των δύο εμπλεκομένων υπουργείων, της εν λόγω οικολογικής οργάνωσης, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Λάρισας και Μαγνησίας και της ΔΕΗ, ενώ παράλληλα παραβρέθηκαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΚΚΕ.
Ο κ. Πικραμμένος και τα άλλα μέλη του δικαστηρίου επιφυλάχθηκαν να εξετάσουν εάν θα δοθεί προσωρινή διαταγή ή όχι (και αναστολή, όπως έχει ζητήσει η WWF -Ελλάς), αφού πρώτα σταθμίσουν τη βλάβη που θα επέλθει στο περιβάλλον από τα έργα εκτροπής του Αχελώου και τη βλάβη που θα σημειωθεί από την διακοπή των έργων.
Ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, με έγγραφό του προς το Συμβούλιο της Επικρατείας τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των έργων της εκτροπής του Αχελώου, αναφέροντας ότι σε περίπτωση που «παγώσουν» τα έργα θα προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές και καταστροφή των έργων που μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί.
Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, δεν έλαβε θέση για την συνέχιση ή μη των έργων εκτροπής, αλλά άφησε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να αποφασίσει, επισημαίνοντας ότι θα συμμορφωθεί στις αποφάσεις του. Παράλληλα η κ. Μπιρμπίλη, ανέφερε ότι το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, ισχύος 160 MW, το οποίο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο, θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν. Kατά συνέπεια δεν μπορεί να συμφωνήσει στο αίτημα αναστολής των εργασιών που αφορούν το φράγμα και τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Μεσοχώρας.
Η WWF στο αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής και έκδοσης αναστολής αναφέρει ότι οι εργασίες εκτροπής δεν έχουν ουσιαστικά διακοπεί και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί πλέον του 40% του όλου έργου. Μεταξύ των συνεχιζόμενων έργων είναι έργα που αφορούν τη ΔΕΗ. Μάλιστα αναφέρει ότι λίγο πριν σταλούν τα ερωτήματα στο ΔΕΚ οι αρμόδιοι φορείς έσπευσαν να προκηρύξουν διαγωνισμό για την κατασκευή σήραγγας μήκους 12 χιλιομέτρων.
Η οικολογική οργάνωση υποστηρίζει ότι με την συνέχιση των έργων θα αφανιστούν συνολικά 17.510 στρέμματα δασικής έκτασης, θα αφανιστεί ολοκληρωτικά ο οικισμός της Νεοχώρας Τρικάλων, θα αλλοιωθεί το μνημείο του Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου Τρικάλων, θα αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα η νότια πλευρά της Πίνδου μαζί με την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: