Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: 'ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ'

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Έφθασε στην Κύπρο ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα Κρις Μπράιαντ, για επαφές με την κυβέρνηση και την τουρκοκυπριακή ηγεσία για το Κυπριακό.
Επίσημα ανακοινώθηκε ότι σκοπός της άφιξης του κ. Μπράιαντ είναι να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Την επίσκεψή του προανήγγειλε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν σε πρόσφατο άρθρο του σε κυπριακή εφημερίδα και την τοποθέτησε στο πλαίσιο της επιθυμίας της Βρετανίας να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.
Ο Βρετανός υφυπουργός θα έχει αύριο (Δευτέρα) το πρωί συναντήσεις με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και το απόγευμα θα συναντηθεί στην κατεχόμενη Λευκωσία με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Κατά την άφιξη του δεν προέβη σε δηλώσεις, αλλά σε πρόσφατο άρθρο του είχε αναφέρει ότι τώρα υπάρχει «ιστορική και χρυσή ευκαιρία στο Κυπριακό, η οποία δεν πρέπει να χαθεί». Ανέφερε επίσης ότι ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας, που υποστηρίζει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, δεν είναι να επιβάλει τεχνητά χρονοδιαγράμματα ή να επιδιαιτητεύσει ή να μεσολαβήσει στις συνομιλίες.
Χρυσόστομος: Σχέδιο λύσης του Κυπριακού
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος δήλωσε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του, επίκειται σχέδιο λύσης του Κυπριακού, εντός του νέου έτους. Ο Αρχιεπίσκοπος απέφυγε να αναφέρει λεπτομέρειες, είπε όμως ότι το σχέδιο το γνωρίζει ο Θεός που είναι παντογνώστης και ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ που συζητούν.
«Έχω την αίσθηση ότι τα περισσότερα έχουν συμφωνηθεί και με τη νέα χρονιά θα έχουμε σχέδιο λύσης», είπε ο Αρχιεπίσκοπος και εξέφρασε την προσδοκία το σχέδιο να είναι λειτουργικό και βιώσιμο.
Εξάλλου ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε ότι η Εκκλησία της Κύπρου κατέθεσε προ μερικών ημερών αγωγή εναντίον της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με ενάγοντες την Ιερά Αρχιεπισκοπή, την Ιερά Μητρόπολη Κερύνειας και τις Ιερές Μονές Μαχαιρά και Κύκκου. Σύντομα θα καταθέσει αγωγή και η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου.
Ο Μακαριώτατος είπε ότι η αγωγή αφορά καταπάτηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, την παραβίαση των δικαιωμάτων άσκησης θρησκευτικών καθηκόντων και ελευθεριών με την απαγόρευση πρόσβασης στους κατεχόμενους ιερούς ναούς, της ελεύθερης συνάθροισης και της συντήρησης και αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Στην αγωγή κατηγορείται η Τουρκία για δυσμενή διάκριση σε βάρος των Ελληνοκυπρίων, λόγω εθνικής καταγωγής και θρησκείας. Με την αγωγή ζητείται η άρση των παραβιάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: