Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Η κυβέρνηση δεν φέρνει νόμο για την ψήφο των αποδήμων

Η κυβέρνηση δεν φέρνει νόμο για την ψήφο των αποδήμων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αρνητική τροπή προσλαμβάνει, με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το θέμα της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων καθώς ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτή της ΝΔ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει στη Βουλή και να θέσει προς συζήτηση νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, αν δεν εξασφαλιστεί εκ των προτέρων η αυξημένη πλειοψηφία των 2/3, δηλαδή των 200 θετικών ψήφων που απαιτεί το Σύνταγμα για τη θεσμοθέτηση αυτής της διαδικασίας.

Την επερώτηση είχε υποβάλλει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Αυγενάκης ο οποίος μίλησε για «ανεκτίμητης αξίας συνεισφορά των αποδήμων, την οποία δεν κατανοεί το ΠΑΣΟΚ.» Συνέχισε λέγοντας ότι η ΝΔ έφερε την περασμένη άνοιξη νομοσχέδιο για την κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου των μεταναστών, αλλά το ΠΑΣΟΚ υπαναχώρησε και δεν το υπερψήφισε. Αντιθέτως, συμπλήρωσε, φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για την ψήφο των οικονομικών μεταναστών, παρά για τους αποδήμους.

Απαντώντας ο κ. Ραγκούσης υπερασπίστηκε την προγραμματική θέση της κυβέρνησης να δοθεί με νομοσχέδιο δικαίωμα ψήφου σε νόμιμα εγκατεστημένους οικονομικούς μετανάστες μόνον για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ενώ αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων τόνισε στη Βουλή ότι «ο Σύνταγμα ανάγει τη διάταξη αυτή στη βούληση όχι μίας κυβέρνησης, αλλά της Βουλής» και, ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία απλώς για να την πάρει.

Πρόσθεσε δε ότι η ψήφιση νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τον τρόπο άσκησης του ούτως ή άλλως αναφαίρετου δικαιώματος ψήφου των μεταναστών δεν αφορά την κυβέρνηση. «Δεν πρόκειται να επαναλάβουμε το εμπαιγμό της κυβέρνησης της ΝΔ. Αν έχετε καλή διάθεση, ελάτε να βρούμε τη χρυσή τομή και τον κοινό τόπο», ανταπάντησε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Όπως επεσήμαιναν στην Hellenic News πολιτικοί σχολιαστές, είναι τουλάχιστον παράδοξο να ζητάει η κυβέρνηση χρυσή τομή χωρίς καν η ίδια να έχει καταθέσει ένα πρώτο σχέδιο νόμου πάνω στο οποίο θα μπορούσε θεωρητικά να γίνει κάποια συζήτηση».

Να σημειωθεί ότι στάση συνδιαλλαγής, προκειμένου να μην χανότανε η ευκαιρία εκείνη για την ψήφο που προέβλεπε το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, είχε τηρήσει και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) καθώς είχε αποδεχθεί τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου της ΝΔ παρότι δεν συμφωνούσε. Το σκεπτικό του ΣΑΕ ήταν να ψηφιζότανε ο νόμος που έδινε το δικαίωμα ψήφου και αργότερα να συντελούνταν οι αλλαγές που ζητούσε και που αφορούσαν στην εκλογή αποδήμων βουλευτών και στην επιστολική ψήφο.

Ωστόσο, η προσπάθεια εκείνη της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να δώσει δικαίωμα ψήφου στους Απόδημους Ελληνες από τον τόπο κατοικίας τους, είχε ναυαγήσει καθώς την καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, και ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, δεν συγκέντρωσε την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα αυξημένη πλειοψηφία των 2/3ων της Βουλής (200 βουλευτές).

Αναλυτικά, επί 267 ψηφισάντων, υπέρ είχαν ψηφίσει 159 βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Κατά, 106 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο βουλευτές οι κ. Γρ. Ψαριανός του ΣΥΡΙΖΑ και ο ανεξάρτητος Π. Τατούλης είχαν δηλώσει «παρών», ενώ δύο βουλευτές της ΝΔ απουσίαζαν στο εξωτερικό.

Ο κ. Παυλόπουλος, μιλώντας, τότε, στην Hellenic News, είχε επισημάνει την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ γιατί «με τη στάση που κράτησε στην Βουλή για την ψήφο των αποδήμων, κάθε συναίνεση στο μέλλον θα είναι ουσιαστικά αδύνατη».

Επί του πρακτέου, υπάρχει πάντα η ρεαλιστική πρόταση της Περιφέρειας ΣΑΕ Αμερικής και του Συντονιστή Αμερικής κ. Θόδωρου Σπυρόπουλου να υιοθετηθεί το Ιταλικό σύστημα και οι Απόδημοι Έλληνες να εκλέγουν Γερουσιαστές οι οποίοι θα ασχολούνται αποκλειστικά με τα θέματα της ομογένειας τα οποία και θα προωθούν στην Βουλή χωρίς να αναμειγνύονται με την εσωτερική πολιτική.

Από την πλευρά του ΣΑΕ, σαν κεντρική πρόταση, είχε ζητήσει να θεσπιστούν εκλογικές περιφέρειες απόδημου ελληνισμού, να εκλέγονται απόδημοι βουλευτές και να έχουν δικαίωμα οι απόδημοι να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Hellenic News, ο πρόεδρος του ΣΑΕ, κ. Στέφανος Ταμβάκης, ο οποίος πρόκειται στο εγγύς μέλλον να παρακολουθήσει την συνεδρίαση της Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής Αποδήμων της Διασποράς, όπως έχει μετονομαστεί η Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού, θα θέσει και πάλι το θέμα της ψήφισης νόμου που θα κατασφαλίζει την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων από τον τόπο διαμονής τους.

Να σημειωθεί ότι όπως πληροφορείται η Hellenic News από αξιόπιστη πηγή, σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μεταξύ της ομογενειακής κοινής γνώμης, η οποία θα αποτυπώνει τις απόψεις των ομογενών στο ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων. Πρόκειται για την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια προσκειμένου να αποδοθεί η πραγματική και μόνη αυθεντική εικόνα του τι ακριβώς θέλει η ομογένεια πάνω στο σημαντικό αυτό ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: