Το θέμα της ελληνικής νομοθεσίας που κρατά τεχνητά υψηλές τις τιμές μεγάλου μέρους των φαρμάκων, φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Πρόκειται για τα φάρμακα των οποίων η ευρεσιτεχνία έχει λήξει και η κατασκευάστρια εταιρία δεν έχει πια αποκλειστικά δικαιώματα στην παρασκευή τους. Τα φάρμακα αυτά, γνωστά ως «γενόσημα» ή αντίγραφα φάρμακα (generics), διατίθενται ελεύθερα από όποια εταιρία το επιθυμεί, και οι τιμές τους διαμορφώνονται σε όλο τον κόσμο σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς πιέζονται από τον ανταγωνισμό.
Στην Ελλάδα, όμως, η τιμή διάθεσής τους καθορίζεται υποχρεωτικά στο 80% της τιμής του αρχικού προστατευόμενου προϊόντος, με αποτέλεσμα οι ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία να επιβαρύνονται με αδικαιολόγητα μεγάλα ποσά. Μέσω της υψηλής τους τιμής περιορίζεται και η ίδια η χρήση της συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμάκων, που στην Ελλάδα κατέχουν μόλις το 13% της αγοράς, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.
Στην ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο Μιχάλης Τρεμόπουλος προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων θέτει το ζήτημα κατά πόσο τέτοιες πρακτικές είναι συμβατές με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για την πολιτική υγείας και τον ανταγωνισμό. «Σε μια εποχή που όλοι συζητούν για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, είναι πραγματικά εξοργιστικό να επιβαρύνεται το κόστος των φαρμάκων με τέτοιες αδιαφανείς μεθοδεύσεις», δήλωσε σχετικά ο Μιχ. Τρεμόπουλος.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Θέμα: τιμολόγηση γενοσήμων - αντίγραφων φαρμάκων βάσει εθνικής νομοθεσίας.
Στην ελληνική εθνική νομοθεσία, η τιμολόγηση των γενοσήμων-αντίγραφων (generics) φαρμάκων ρυθμίζεται με το άρθρο 442 της αγορανομικής διάταξης 14/89, όπως ισχύει σήμερα. Με τη ρύθμιση αυτή η τιμή κάθε φαρμάκου αυτής της κατηγορίας ορίζεται υποχρεωτικά στο 80% του αρχικού προϊόντος που προστατευόταν με ευρεσιτεχνία (πατέντα). Με τον τρόπο αυτό, εμποδίζεται η πώληση γενοσήμων-αντίγραφων φαρμάκων σε χαμηλότερες τιμές, επιβαρύνονται οικονομικά οι ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ παρέχεται στις φαρμακευτικές εταιρίες έμμεση προστασία έναντι του ανταγωνισμού και μετά τη λήξη του δικαιώματος ευρεσιτεχνίας τους.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
- Κατά πόσο η ρύθμιση αυτή της ελληνικής εθνικής νομοθεσίας είναι συμβατή με τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου για την πολιτική υγείας και τον ανταγωνισμό.
- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την αποκατάσταση της διαφάνειας στις τιμές των φαρμάκων και την ομαλοποίηση του ανταγωνισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες: Μιχ. Μπονατάκης 6977-515306
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου