Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΥΠΕΞ: Οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας από Θράκη έως Καστελόριζο

Στόχος των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών σε όλο το εύρος της, από τη Θράκη μέχρι το Καστελόριζο, ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το Καστελόριζο, σε συνέχεια συνέντευξης του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμετ Νταβούτογλου στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».

«Οι διερευνητικές επαφές έχουν ρητό στόχο να εξετάσουν όλα τα θέματα που αφορούν τις διαφωνίες μας στο Αιγαίο. Επομένως, είμαστε επικεντρωμένοι κατά προτεραιότητα στο θέμα του Αιγαίου. Ωστόσο, το Καστελόριζο βρίσκεται στη Μεσόγειο. [...] Και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία διαφωνούν σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει στη συνέντευξή του ο κ. Νταβούτογλου. «Ασχετα όμως, με τη γεωγραφική συνάφεια ή άλλα θέματα, εμείς θέλουμε να λύσουμε όλες τις διαφορές μας με την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό», διεμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
«Στη συνέντευξη περιγράφονται θέσεις της Τουρκίας. Θέσεις που είναι γνωστές. Όπως γνωστές είναι και οι θέσεις της Ελλάδας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, ξεκαθαρίζοντας πως για την Ελλάδα, στόχος των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σε όλο το εύρος της, από τη Θράκη μέχρι το Καστελόριζο και αυτό είναι αυτονόητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: