Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Σύνοδος Κορυφής: Μήνυμα αισιοδοξίας για την επιμήκυνση

Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων των 110 δισ. ευρώ, καθώς και η μείωση των επιτοκίων, αποτελούν μέρος του συνολικού «πακέτου» που θα βρεθεί απόψε στο «τραπέζι» της συνεδρίασης των ηγετών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση για το «Συμφωνο Ανταγωνιστικότητας» θα γίνει με βάση την τελική πρόταση που θα υποβάλει σήμερα ο πρόεδρος της Ε.Ε., Βαν Ρόμπεϊ.
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ θα παρουσιάσει σήμερα στους ηγέτες της ευρωζώνης δύο ξεχωριστά κείμενα για τα δύο σκέλη της συνολικής απάντησης στην κρίση δημοσίου χρέους.
Το ένα θα αφορά το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» (στενός συντονισμός της οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη) και το άλλο τις αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (αύξηση πόρων και ευελιξία ώστε να μπορεί να αγοράζει ομόλογα).
Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι ο κ. Βαν Ρόμπεϊ θα συμπεριλάβει στις προτάσεις του και τα αιτήματα της Ελλάδας για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και της Ελλάδας και της Ιρλανδίας για μείωση του επιτοκίου δανεισμού.
Αναφορικά με την επιμήκυνση, μέχρι τώρα υπήρχε η πολιτική δέσμευση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (28 Νοεμβρίου 2010), για ευθυγράμμιση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων με την απόφαση που λήφθηκε για την Ιρλανδία. Για την Ελλάδα η απόφαση του περασμένου Μαΐου προβλέπει την αποπληρωμή σε μια πενταετία και για την Ιρλανδία τα 11 χρόνια.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Bild» στην ουσία «φωτογραφίζει» την επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων θεωρώντας ότι η περίοδος που δόθηκε στην Ελλάδα τον περασμένο Μάιο είναι μικρή για την επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας στη χώρα.
Στο θέμα των επιτοκίων κανένας δεν μπορεί να προδικάσει την εξέλιξη της συζήτησης, αλλά και εδώ υπάρχουν διάφορα ενθαρρυντικά σημάδια, που δημιουργούν αισιοδοξία για θετική έκβαση των αιτημάτων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
Πρόκειται για τις εντονότατες πιέσεις που ασκούνται στο Βερολίνο από κορυφαίους κοινοτικούς αξιωματούχους (Πρόεδρος Κομισιόν ευρωζώνης, ΕΚΤ), κυβερνήσεων της ευρωζώνης, αλλά και της Ουάσιγκτον. Το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες το Βερολίνο δεν απορρίπτει τη μείωση, όπως έκανε πριν μερικές βδομάδες είναι επίσης θετικό.
Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται πολιτική συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης στο θέμα του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας», δηλαδή στο ένα σκέλος της συνολικής απάντησης στην κρίση δημοσίου χρέους. Στο άλλο σκέλος, οι αλλαγές στο ταμείο θα συζητηθούν σήμερα, όπως και τα αιτήματα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, αλλά οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής (24-25 Μαρτίου).
Ο Επίτροπος, Ολι Ρέν αποκαλύπτει ότι η Επιτροπή πιστεύει πως το EFSF θα πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να αυξήσει την αξιοπιστία και την ευελιξία του.
Η συζήτηση για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» θα γίνει με βάση την τελική πρόταση που θα υποβάλει σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΕ. Οπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές, θα υπάρχουν ορισμένες αλλαγές σε σχέση με το πρώτο κείμενο που παρουσίασε στους εκπροσώπους των Ευρωπαίων ηγετών στο τέλος Φεβρουαρίου, αλλά ο βασικός πυρήνας θα είναι ο ίδιος.
Σε σχέση με τις «ιδέες» που είχε παρουσιάσει στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής (4 Φεβρουαρίου) ο γαλλογερμανικός άξονας, ο κ. Βαν Ρόμπεϊ δεν λαμβάνει υπόψη την πρόταση για κατάργηση της ΑΤΑ στους μισθούς, ούτε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (67 έτη). Προβλέπονται δείκτες για την παρακολούθηση της εξέλιξης των μισθών, αλλά και τη βιωσιμότητα των συντάξεων, αλλά χωρίς ακραία μέτρα, όπως αυτά που επιθυμούσαν το Βερολίνο και το Παρίσι.
Στο δημοσιονομικό τομέα, ο κ. Βαν Ρόμπεϊ ικανοποιεί, μέσω του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» σχεδόν απόλυτα τη γερμανική απαίτηση για «φρένο» στο έλλειμμα με νομοθετική ρύθμιση.
Το Βερολίνο ζητούσε συνταγματική ρύθμιση σε όλα τα κράτη, με την οποία θα καθορίζονται ανώτατα αποδεκτά όρια ελλείμματος, η υπέρβαση των οποίων θα ενεργοποιεί αυτόματα τη λήψη μέτρων. Ο Πρόεδρος της Ε.Ε. αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες συνταγματικής αναθεώρησης σε ορισμένες χώρες προτείνει αυτό να γίνει με νομοθετική ρύθμιση.
Μια ομόφωνη κατ΄αρχήν απόφαση επί του συμφώνου στη σημερινή συνεδρίαση, αναμένεται να διευκολύνει τη συζήτηση για της αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπογραμμίζουν κοινοτικές πηγές, εάν και η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να χρησιμοποιεί αρνητική φρασεολογία υποστηρίζοντας ότι δεν θα αποδεχθεί την αγορά κρατικών ομολόγων από το ταμείο.
Θα διευκολύνει τη συζήτηση γιατί το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» ήταν η προϋπόθεση που έθετε το Βερολίνο προκειμένου να συζητήσει το θέμα των αλλαγών στο ταμείο.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ στην ουσία «φωτογραφίζει» την επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων.


Αποκλείει την αναδιάρθρωση του χρέους η Μέρκελ


Τα χαρτιά της ανοίγει η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων και αποκλείοντας, για μία ακόμη φορά, τα «σενάρια» περί αναδιάρθρωσης.
Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα «Bild», η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι τρία χρόνια δεν είναι αρκετά για την Ελλάδα να διευθετήσει τις συνέπειες από τα παλαιότερα δημοσιονομικά λάθη και ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα για την αποκατάσταση των δημοσίων οικονομικών, αναφερόμενη στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την επιμήκυνση των όρων αποπληρωμής των δανείων από Ευρωπαϊκή Ενωση και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Η ίδια πρόσθεσε ότι εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιμείνουν να μην δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος πέραν των τριών ετών, μια τέτοια απόφαση θα προκαλούσε νέες «αναταράξεις» στις αγορές.
Στην ίδια συνέντευξη, η κ. Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ επανέλαβε ότι θεωρεί λανθασμένη λύση την έκδοση ευρωομολόγων, μια λύση που στην πραγματικότητα δεν θα βοηθούσε κανέναν. Η ίδια επισήμανε ότι η οικονομική βοήθεια προς τις υπερχρεωμένες χώρες-μέλη θα πρέπει να αποφασίζεται ομόφωνα, με τη Γερμανία να εμφανίζεται προετοιμασμένη για την άσκηση βέτο.
Εξάλλου, σε προχθεσινή της ομιλία στην πόλη Ντέμιν της Βόρειας Γερμανίας, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να εμμείνουν στους δημοσιονομικούς κανόνες για την τόνωση της ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι η ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας «δέχεται επίθεση» από χώρες, όπως Κίνα, Βραζιλία και Ινδία.
Σε χθεσινή, κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τα στελέχη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκέλα Μέρκελ, εξέφρασε προθυμία για τη διευκόλυνση Ελλάδας και Ιρλανδίας στις προσπάθειες αποπληρωμής των δανείων, με αντάλλαγμα κάποιες δεσμεύσεις από τις χώρες αυτές, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Reuters, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.
Ως παράδειγμα δεσμεύσεων, η κα Μέρκελ επικαλέσθηκε τις προσπάθειες της Ελλάδας για ιδιωτικοποιήσεις.


Υπέρ της ενίσχυσης του EFSF ο Ολι Ρεν


Υπέρ της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αλλά και της βελτίωσης των όρων δανειοδότησης σε ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν έντονα δημοσιονομικά προβλήματα, τάσσεται ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Επίτροπος, Όλι Ρεν, σε γραπτή του απάντηση, σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Αννυς Ποδηματά.


Στην απάντηση του, ο Επίτροπος Ολι Ρεν, αφού διαβεβαιώνει ότι το Ταμείο EFSF πρόκειται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη, αποκαλύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ακράδαντα πως το EFSF θα πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να αυξήσει την αποτελεσματικότητα, την αξιοπιστία και την ευελιξία του.
Εκτιμά, μάλιστα, ότι η συνολική πραγματική δανειακή ικανότητα του EFSF θα πρέπει να ανέλθει στο πλήρες ποσό των 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, με παράλληλη αύξηση του συνολικού επιπέδου των εγγυήσεών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: