Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΟΟΣΑ: τρία σενάρια για το δημόσιο χρέος

ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΩΤΙΟΥ



Εκρηξη της ανεργίας πάνω από το 16% και περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του, με την οποία παράλληλα προτείνει τρία σενάρια για το δημόσιο χρέος, από την επιμήκυνση των ομολόγων μέχρι και την αναδιάρθρωση.
Ειδικότερα, ο διεθνής Οργανισμός προβλέπει ότι η ανεργία θα φτάσει φέτος στο 16%, από 12,5% το 2010, ενώ το 2012 θα σημειώσει και νέα αύξηση στο 16,4%. Η οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και φέτος, με τον ΟΟΣΑ να τοποθετεί τον πήχη στο -2,9%, έναντι 3,5% που προβλέπουν το υπουργείο Οικονομικών και η Κομισιόν. Για το 2012 αναμένει ανάπτυξη της τάξης του 0,6%, έναντι 0,8% που προβλέπει το οικονομικό επιτελείο.
Η ιδιωτική κατανάλωση, λόγω συρρίκνωσης των εισοδημάτων, θα μειωθεί φέτος κατά 5,4%, ενώ κατά 7,1% θα μειωθεί η δημόσια κατανάλωση, λόγω των δημοσιονομικών μέτρων. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι εξαγωγές θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά παρουσιάζοντας αύξηση 9,4% φέτος και ισόποση το 2012, ενώ οι εισαγωγές θα μειωθούν 8,7% φέτος και θα αυξηθούν 2,7% το 2012. Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, από το 4,7% το 2010, σε 2,9% φέτος και σε 0,7% το 2012.

Τα σενάρια για το χρέος


Σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα του χρέους που ταλανίζει την ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι «ακόμη και αν οι κυβερνήσεις (Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας) είναι περισσότερο ή λιγότερο σε μία πορεία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων τους, οι δημοσιονομικές θέσεις τους δε θα είναι βιώσιμες, αν τα επιτόκια της αγοράς παραμείνουν επί μακρόν στα σημερινά τους επίπεδα».
Θεωρεί ότι οι επιλογές για τις συγκεκριμένες χώρες και κυρίως για την Ελλάδα είναι οι ακόλουθες:


1. Η συνέχιση της χρηματοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ με επιτόκια πολύ χαμηλότερα από αυτά της αγοράς, με την υποσημείωση ότι «αν κάποια από αυτές τις χώρες δεν είναι τελικά σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της με το επιτόκιο που έχει προσφερθεί, η συνέχιση της βοήθειας θα αναβάλει απλώς την απόφαση για τη μη βιωσιμότητα των καταστάσεων».
2. Η επιμήκυνση του υφιστάμενου χρέους, η οποία, όμως, όπως σημειώνεται, θα πρέπει να αφορά «μία πολύ μακρά χρονική περίοδο» και να συνοδεύεται από χαμηλά επιτόκια για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, μέσω της μείωσης τόκων και χρεολυσίων.
3. Η μείωση του χρέους με μία ευρείας κλίμακας αναδιάρθρωσή του. Ομως, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, προηγουμένως θα πρέπει να δοθούν επαρκείς απαντήσεις σε τρία ζητήματα, όπως είναι ο τρόπος αποφυγής της κατάρρευσης των εγχώριων χρηματοπιστωτικών τομέων, η πρόληψη της μετάδοσης των επιπτώσεων σε άλλες χώρες μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η αποφυγή ενός ντόμινο επιπτώσεων από τη μία χώρα σε άλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: