Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του



«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 10 με τίτλο :


«Ν. Δ. : Μετά τον Παπακωνστνατίνου και οι δηλώσεις Δαμανάκη βλάπτουν σοβαρά τη χώρα»


Σαν μια νέα σταγόνα στο ποτήρι των κυβερνητικών δηλώσεων που βλάπτουν την εικόνα της χώρας και είναι έτοιμο να ξεχειλίσει είδε η Νέα Δημοκρατία την παρέμβαση – σοκ της Μαρίας Δαμανάκη. Στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά υπενθύμιζαν «πόσο κόστισε στην αξιοπιστία της Ελλάδας αλλά και στις αγορές» η περίφημη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνστνατίνου περί «Τιτανικού» και εξέφραζαν την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο που έχουν στη χώρα μας τέτοιου είδους δηλώσεις και παρεμβάσεις από επίσημα χείλη. «Είναι μεγάλο λάθος να θέλουν ορισμένοι να μετατρέψουν ένα οικονομικό πρόβλημα σε πρόβλημα θεσμών. Διλήμματα όπως «μέσα ή έξω από την Ευρώπη» και «μέσα ή έξω από το ευρώ», όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά προκαλούν σύγχυση και βλάπτουν σοβαρά τον τόπο», ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου της Ν. Δ. Γιάννη Μιχελάκη στην ανακοίνωση της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη περί πιθανής επιστροφής στη δραχμή. Διαχωριστική γραμμή «τράβηξε» η Ν. Δ. και για τα σενάρια περί δημοψηφίσματος μετά τη σχετική δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, θέμα που άφησε ανοιχτό η κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος του κόμματος χαρακτήρισε ακατανόητο το γεγονός ότι δημιουργείται τέτοιο θέμα τη συγκεκριμένη στιγμή: «Όλοι καταλαβαίνουμε ότι αποπροσανατολίζει χωρίς να λύνει κάτι. Εάν η κυβέρνηση ήθελε να μάθει τη γνώμη του ελληνικού λαού, θα μπορούσε να κάνει δημοψήφισμα, πριν ψηφίσει το Μνημόνιο». …………….. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, όπου ο Γιώργος <Παπανδρέου εμφανίστηκε να «βλέπει» παράθυρα συναίνεσης με τη, ο εκπρόσωπος της Ν. Δ. ήταν με τη σειρά του κατηγορηματικός: «Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι λίγα σωστά σε ένα συνολικό λάθος δεν δίνουν τη λύση. Και αυτό σε σχέση με την πρόταση που έχουμε καταθέσει είναι τα λίγα. Κεντρικός άξονας για το δημιουργικό σοκ που θέλουμε να προκαλέσουμε στην κοινωνία είναι το θέμα του φορολογικού, το οποίο δεν υπάρχει στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης»………. Για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών η θέση της Ν. Δ. παραμένει ότι είναι «καλοδεχούμενες», ενώ ο Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει σαφείς εντολές στα στελέχη και τον κομματικό μηχανισμό να προετοιμάζονται ακόμα και για εκλογικό αιφνιδιασμό. Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος της Ν. Δ. ξεκινά περιοδείες με αφετηρία την Κρήτη προκειμένου να αναλύσει ο ίδιος την οικονομική «επανεκκίνηση», ενώ στελέχη και βουλευτές καταρτίζουν το διό τους πρόγραμμα περιοδειών με ομιλίες και επαφές σε όλη την Ελλάδα.


Από την 1η σελίδα της


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ» με τίτλο :


«Ωμός εκβιασμός με μπαμπούλα εξόδου απ το ευρώ»


Αξιοποιώντας παρέμβαση της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, σύμφωνα με την οποία συζητείται στις Βρυξέλλες η απομάκρυνση της χώρας από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή, η κυβέρνηση επιχειρεί να εκβιάσει τους πολίτες, για να δεχθούν χωρίς αντιδράσεις τα νέα σκληρά μέτρα. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες στην «Ε» ότι αυτά που είπε η κ. Δαμανάκη τα λέει και η κυβέρνηση και τόνιζαν ότι αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα «όχι μόνο θα αναγκαστούμε να βγούμε από το ευρώ αλλά θα χρεοκοπήσουμε…». Ο πρωθυπουργός είπε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αν δεν μειωθούν το έλλειμμα και το χρέος «θα βρεθούμε στο περιθώριο της Ευρώπη…». Ο εκπρόσωπος Όλι Ρεν διέψευσε την κ. Δαμανάκη, λέγοντας ότι δεν γίνονται τέτοιες επίσημες συζητήσεις σε επίπεδο χωρών της ευρωζώνης. Η παρέμβαση της κ. Δαμανάκη έρχεται μία μέρα μετά την πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, με το δίλημμα «κάνουμε θυσίες και μένουμε στην ευρωζώνη ή επιστρέφουμε στη δραχμή»…. (το άρθρο συνεχίζεται στην 3η σελίδα της εφημερίδας)


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» της


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ» σελ. 10 με τίτλο :


«Στο μικροσκόπιο της «Τρόικας το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων της Ν. Δ. »


ΣΤο κεφάλαιο «αποκρατικοποιήσεις» στο οικονομικό πρόγραμμα της Ν. Δ. «εστίασε» το ενδιαφέρον της η Τρόικα, η οποία πέρασε χθες την πόρτα των γραφείων στη Λεωφόρο Συγγρού. Επί δυόμιση ώρες, το οικονομικό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά και οι «ισχυροί» της Τρόικας ανέλυσαν τις θέσεις της Ν. Δ. για τις αποκρατικοποιήσεις εμβαθύνοντας στα γαλάζια «ναι» και «όχι». Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στο ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα – καταθέτοντας συγκεκριμένες ερωτήσεις- αναζήτησε ακόμη και τίτλους του Δημοσίου… Στη συνάντηση παρέστησαν ο αντιπρόεδρος τη Ν .Δ. Σταύρος Δήμας, οι αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης και οι σύμβουλοι του Αντώνη Σαμαρά Ιωάννης Μουρμούρας και Χρύσανθος Λαζαρίδης. Το ραντεβού κλείστηκε προχθές το βράδυ μετά από΄ τηλεφωνική επικοινωνία της Τρόικας με τη Ν. Δ., όπου εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθούν με την ηγετική ομάδα προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους συγκεκριμένα στοιχεία, απόλυτα κοστολογημένα από το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο ΙΙ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ν. Δ. η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και οι εκπρόσωπο των «ισχυρών» δεσμεύθηκαν, κατά πληροφορίες, να μεταφέρουν στην ηγεσία της Τρόικας τις θέσεις της Ν. Δ.


Από τη στήλη «ΠΟΛΙΤΙΚΗ» του


«ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ» σελ. 5 με τίτλο :


«Περιοδείες Σαμαρά αρχής γενομένης από την Κρήτη»


Σε εκλογική ετοιμότητα έχει τεθεί η Νέα Δημοκρατία με τον Αντώνη Σαμαρά να ξεκινάει την προσεχή Τρίτη, από την Κρήτη, την πορεία του προς τον λαό, για να παρουσιάσει την αναθεωρημένη πρότασή του για την οικονομία. Ο κ. Σαμαράς από την Κρήτη θα ξεκινήσει μια μακρά περίοδο περιοδειών σε όλη τη χώρα, ώστε αφενός μεν να καταστήσει σαφές ΄ότι η Νέα Δημοκρατία έχει εναλλακτική πρόταση, αξιόπιστη για την οικονομία, κι αφετέρου να επικοινωνήσει με τον λαό και να συσπειρώσει την εκλογική βάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι, ώστε, στις επόμενες έρευνες της κοινής γνώμης να βγει μπροστά και να γίνει η πρώτη πολιτική δύναμη και να πάει με άλλο αέρα σε ενδεχόμενες πρόωρες εθνικέ εκλογές. Βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία δεν λέει ότι επιθυμεί εκλογές, αλά τις χαρακτηρίζει καλοδεχούμενες, εάν αυτές διενεργηθούν με υπαιτιότητα της κυβέρνησης… ( το άρθρο συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια: