Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Σκληρές διαπραγματεύσεις με Deutsche Telekom για το 10% του ΟΤΕ

Της Μαρίας Μόσχου



«Ντόμινο» εξελίξεων προκάλεσε η επίσκεψη κλιμακίου της Deutsche Telekom στη χώρα μας στην αρχή της εβδομάδας με την ελληνική κυβέρνηση να ενημερώνει με επιστολή της, την Πέμπτη, τη γερμανική εταιρεία για την πρόθεσή της να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης τουλάχιστον του 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να προχωρεί στη ρύθμιση της αγοράς του VDSL δυναμιτίζοντας για ακόμα μία φορά τις σχέσεις της με τον ΟΤΕ.


Αντιδράσεις


Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι προχωρούν σε καταλήψεις του Διοικητικού Μεγάρου, αλλά και κλείσιμο της Κηφισίας αντιδρώντας στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, ενώ ήδη έχουν ανακοινώσει απεργιακό δελτίο με δύο 24ωρες απεργίες την Πέμπτη 9 Ιουνίου και την Τετάρτη 15 Ιουνίου.


Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στις διαπραγματεύσεις του Ελληνικού Δημοσίου και της DT και στην επικείμενη επίσκεψη που θα έχουν και πάλι τα υψηλά στελέχη της γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας για να διεκδικήσουν δύο βασικές αλλαγές:


Στο εργασιακό καθεστώς του ΟΤΕ.


Στην παρέμβαση της ρυθμιστικής αρχής.


Και για τα δύο αυτά θέματα τα στελέχη της γερμανική εταιρείας έχουν τοποθετηθεί σε παλιότερες συνεντεύξεις τους χαρακτηρίζοντας τα ως τα βασικότερα «αγκάθια» που δεν αφήνουν την επένδυσή τους να γίνει αποδοτική.


Πάντως το επόμενο διάστημα αναμένεται «σκληρό παζάρι» μεταξύ των δύο πλευρών από το οποίο και θα προκύψει αν τελικά οι Γερμανοί θα αλλάξουν γνώμη και θα προχωρήσουν στην αγορά επιπλέον ποσοστού από το 10% (κάτι που πρόσφατα είχαν αποκλείσει). Πάντως οι προθέσεις της γερμανικής εταιρείας για την ενεργοποίηση της δεύτερης option είναι ξεκάθαρες μιας και δηλώνουν ότι θα αγοράσουν το 10% καθώς αυτό προβλέπεται από την σύμβαση αγοράς που έχουν υπογράψει με το ελληνικό δημόσιο το 2008.


Βάσει της συμφωνίας μετόχων του 2008, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να πουλήσει επιπλέον ποσοστό, η DT είναι υποχρεωμένη να το αγοράσει (μέχρι τα τέλη του 2011) σε τιμή 15% υψηλότερη από τη μέση χρηματιστηριακή τιμή των προηγούμενων είκοσι ημερών. Προσδοκώνται έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.


Εναρξη διαλόγου


Λίγες ώρες μετά την επιστολή του κ. Παπακωσταντίνου προς τη γερμανική εταιρεία στελέχη της έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι το σχετικό έγγραφο «δεν συνιστά την εξάσκηση του δικαιώματος του put - option», αλλά ουσιαστικά την έναρξη διαλόγου των δύο πλευρών. Η μείωση του προσωπικού μέσα από την άρση της μονιμότητας ή της εφαρμογής των μετατάξεων και στον ΟΤΕ (αφού και ο Οργανισμός έχει περιληφθεί στις ΔΕΚΟ σύμφωνα με επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τη διοίκηση) αποτελεί το βασικό αίτημα της διοίκησης του Οργανισμού.


Οι Γερμανοί θα ζητήσουν επιτακτικά μία λύση που θα οδηγήσει σε μείωση του εργασιακού κόστους στον Οργανισμό που έχει ανέλθει στα ίδια επίπεδα με αυτά πριν την μεγάλη εθελουσία έξοδο του 2005 όπου αποχώρησαν από τον Οργανισμό πάνω από 5.000 άτομα. Σημειώνεται ότι με τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν, η διοίκηση του ΟΤΕ δεν μπορεί να μειώσει το κόστος προσωπικού στο μέσο όρο της Ευρώπης, που είναι περί το 25% ενώ για τον Οργανισμό αποτελεί το 46% του συνολικού κόστους λειτουργίας του. Ειδικότερα οι δαπάνες προσωπικού αντιστοιχούν στο 35,3% των εσόδων του Οργανισμού και το 2010 ανήλθαν σε 766 εκατ. ευρώ.

Η ΕΕΤΤ


Αλλο ένα «αγκάθι» αποτελεί και το ρυθμιστικό περιβάλλον καθώς, όπως έχουν τονίσει στελέχη της Deutsche Telekom, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών είναι η πιο αυστηρή που έχουν συναντήσει ποτέ. Μάλιστα η κίνηση της Επιτροπής να προχωρήσει στη ρύθμιση της αγοράς το δίκτυο επόμενης γενιάς τηλεπικοινωνιακών δικτύων (VDSL) δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της διοίκησης του ΟΤΕ με την Επιτροπή ουσιαστικά «ακυρώνοντας» μία επένδυση περίπου 90 εκατ. ευρώ που είχε προγραμματίσει η διοίκηση του Οργανισμού ως απάντηση στο δίκτυο οπτικών ινών που φιλοδοξεί να δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: