Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Ισχυρή ΚΑΠ και μετά το 2013

Υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Έκθεση σχετικά με την "ΚΓΠ με χρονικό ορίζοντα το 2020: η αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων όσον αφορά τη διατροφή, τους φυσικούς πόρους και το έδαφος". Οι συνολικά 60 τροπολογίες που είχε υποβάλει επί του σχεδίου Έκ-θεσης ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Παπαστάμκος ενσωματώθηκαν (στην συντρι-πτική τους πλειοψηφία) στο τελικό κείμενο της Έκθεσης είτε αυτούσιες είτε στο πλαίσιο των συμβιβαστι-κών τροπολογιών που συμφωνήθηκαν από όλες τις πολιτικές ομάδες.


Επισημαίνονται τα κυριότερα σημεία της Έκθεσης, καθώς και οι ενσωματωθείσες τροπολογίες του κ. Πα-παστάμκου:


Σύμφωνα με την Έκθεση, η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας παραμένει κεντρικός στόχος της ΚΑΠ, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται η ευρύτερη συμβολή της ευρωπαϊκής αυτής πολιτικής στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής ΕΕ-2020.


Υποστηρίζεται η διατήρηση της ισχύουσας αρχιτεκτονικής της ΚΑΠ επί τη βάσει δύο συμπληρωματικών πυλώνων, στο πλαίσιο της οποίας ο δεύτερος πυλώνας θα παρέχει την απαιτούμενη ευελιξία για την ένταξη εθνικών/περιφερειακών και τοπικών ιδιαιτεροτήτων.


Υπερψηφίσθηκε η διατήρηση των ευρωπαϊκών πόρων της ΚΑΠ τουλάχιστον στο ισχύον επίπεδο.


Βάσει υιοθετηθείσας τροπολογίας του κ. Παπαστάμκου και συναδέλφων του από το ΕΛΚ, σημειώνεται ρητώς ότι ενόψει της επερχόμενης μεταρρύθμισης, απορρίπτεται οποιαδήποτε προσπάθεια για επανεθνικο-ποίηση της ΚΑΠ μέσω της συγχρηματοδότησης των άμεσων πληρωμών ή για τη μεταφορά πόρων στον δεύτερο πυλώνα.


Υπογραμμίζεται η ανάγκη διατήρησης ενός ισχυρού πρώτου πυλώνα και των άμεσων ενισχύσεων προς τους γεωργούς, για τη σταθεροποίηση του εισοδήματός τους και τη συνέχιση της παροχής δημοσίων αγα-θών προς το κοινωνικό σύνολο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: