Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Προσπάθεια να αποφευχθούν τα δικά μας λάθη του Μνημονίου

Το Μνημόνιο της Πορτογαλίας που εγκρίθηκε από το ECOFIN στις 17 Μαΐου, στοχεύει σε λιγότερη λιτό-τητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ενώ εμπεριέχονται μέτρα που έχει συμπεριλάβει και η Νέα Δημο-κρατία στο «Ζάππειο ΙΙ». Στα δύο κείμενα για την Πορτογαλία (ΔΝΤ: Μνημόνιο Οικονομικών και Χρη-ματοπιστωτικών Πολιτικών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή /ΕΚΤ: Μνημόνιο Συνεννόησης ειδικών όρων οικονομι-κής πολιτικής), είναι εμφανής η προσπάθεια που γίνεται για να αποφευχθούν τα λάθη του Μνημονίου της χώρας μας.


Αποδεικνύεται ότι η Πορτογαλία έκανε σκληρές διαπραγματεύσεις και δεν παραδόθηκε αμαχητί.


Ειδικότερα:


• Περιλαμβάνεται στα μέτρα με σκοπό την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και «μεγάλη μείωση» των εργοδοτικών εισφορών (“major reduction in employers” social security contribution) (παρ. 39).


• Προστατεύει τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με συγκεκριμένα μέτρα (Όχι οριζόντια όπως εφαρ-μόστηκε σε εμάς και ουσιαστικά έπληξε δυσανάλογα τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμι-σθους). Ειδικότερα, στην παρ. 8 του κειμένου του ΔΝΤ προβλέπει:


- εξαίρεση από τη μείωση του 5% του ονομαστικού μισθού στο δημόσιο τομέα και το πάγωμα των συντάξεων του 2011 στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.


- εξαίρεση στις οικονομικά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες από τις αυξήσεις στα προτεινόμενα νο-σήλια στον τομέα της υγείας (proposed moderating fees increases),


- εφάπαξ εισφορά σε μισθούς και συντάξεις πάνω από τα 1.500 ευρώ.


- Μείωση των υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης κατά 1% το χρόνο μέσω μερικής αντικατά-στασης των συνταξιοδοτούμενων υπαλλήλων, αλλά και μέσω μετατάξεων, χωρίς, όμως, να γίνεται αναφο-ρά σε απολύσεις (παρ. 23).

Δεν υπάρχουν σχόλια: