ΑΠΟ ΤΟ www.papaioannou.wordpress.com
Το χρονικό της ρήξης αρχίζει από απαντήσεις που έδωσε προεκλογικά ο κ. Παπανδρέου και σύμφωνα με τις οποίες ήταν διατεθειμένος να προσδώσει χαρακτήρα εξαιρετικού γεγονός στην επιστροφή του κ. Σημίτη στην Κ.Ο. και με τρόπο που να συνάδει με την προσφορά του στον τόπο. Τη θέση αυτή του κ. Παπανδρέου η πλευρά Σημίτη την εξέλαβε ως δημόσια πρόσκληση να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ως επικεφαλής. Ωστόσο στην πορεία, και μετά την ανακοίνωση για την προκήρυξη των εκλογών, ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε την παραμικρή ένδειξη για τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη Τρίτη, και η οποία διήρκεσε αρκετή ώρα, και αφού συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις και θέματα που αφορούσαν την προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ, συζητήθηκε και το προσωπικό θέμα του κ. Σημίτη. Ο πρώην πρωθυπουργός εκδήλωσε ενδιαφέρον να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αφού αυτό είχε «αναγνώσει» στις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανταπάντησε ότι έχει ήδη κλείσει, με την έννοια ότι έχει βολιδοσκοπήσει, και έχουν αποδεχτεί, τις 6 εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας, άρα και τη θέση του επικεφαλής, χωρίς όμως να αναφέρει ονόματα προσωπικοτήτων. Ο κ. Σημίτης φέρεται να είπε στον κ. Παπανδρέου ότι «αν δεν του βγαίνουν τα πράγματα, δεν υπάρχει πρόβλημα», και δεσμεύθηκε ότι «δεν πρόκειται να δημιουργήσει θέμα, εμφανιζόμενος ως παραπονούμενος ή διαφωνών, αλλά αντιθέτως θα στηρίξει την προσπάθεια του ίδιου και του ΠΑΣΟΚ».
Ήθελε να το σκεφτεί. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε χρόνο «να το σκεφτεί», σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, και στη συνέχεια άρχισε μια διελκυστίνδα επαφών μεταξύ εκπροσώπων των δυο πλευρών. Ήδη όμως ο κ. Σημίτης εμφανιζόταν δυσαρεστημένος από την επιμονή του κ. Παπανδρέου στις «έξι κλεισμένες θέσεις» που είχε στο Επικρατείας. Το σκεπτικό του ήταν- σύμφωνα με συνεργάτες του- ότι «αν μεταξύ εμένα και των έξι θέσεων που έχουν ήδη δοθεί, υπερτερεί η δέσμευση του προέδρου προς τον 6ο στη σειρά εκλεγόμενο από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, τότε δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε».
Ωστόσο η πλευρά Παπανδρέου επεζήτησε τη συνέχιση των επαφών. Στις επαφές αυτές τον κ. Παπανδρέου εκπροσωπούσε ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του Νικ. Αθανασάκης και τον κ. Σημίτη, ο επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Νικ. Θέμελης. Σε κάποια φάση των διερευνητικών επαφών μετείχε και ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου. Στη διάρκεια αυτών των επαφών, αρχικά προτάθηκε στον κ. Σημίτη να είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας. Η πλευρά Σημίτη απάντησε ότι αφού δεν τίθεται θέμα επικεφαλής του Επικρατείας, επιθυμεί να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Α΄ Πειραιά όπου παραδοσιακά εκλεγόταν. Η πρόταση απερρίφθη με το αιτιολογικό ότι ο κ. Παπανδρέου ήθελε να ανανεωθεί με καινούργια στελέχη η Α΄ Πειραιά, που είναι μια κρίσιμη για το ΠΑΣΟΚ εκλογική περιφέρεια. Υπενθυμίζεται σχετικά ότι στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις το ΠΑΣΟΚ εξέλεγε μια έδρα στην Α΄ Πειραιά, την οποία καταλάμβανε ο κ. Σημίτης.
Στην Α΄ Αθήνας. Μετά την απόρριψη του αιτήματος, προτάθηκε στην πλευρά Σημίτη να αποδεχτεί ο πρώην πρωθυπουργός τη θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθήνας. «Με ποιο αιτιολογικό;», φέρεται να ρώτησε ο κ. Θέμελης τον κ. Αθανασάκη. «Με το αιτιολογικό ότι είναι Αθηναίος», απάντησε ο κ. Αθανασάκης. Ο διάλογος αυτός που έγινε την Πέμπτη οδήγησε στην κατάρρευση του διαλόγου, και στην οριστικοποίηση της ρήξης, καθώς η πλευρά του κ. Σημίτη θεώρησε ότι επρόκειτο για εμπαιγμό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου