Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ





Ο Σύνδεσμος Επενδυτών & Διαδικτύου παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα όσα λέγονται στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο από τα πολιτικά κόμματα και εκφράζει την απογοήτευσή του γιατί για μια ακόμη φορά επιχειρείται πολιτική εκμετάλλευση του θεσμού του χρηματιστηρίου, χωρίς να γίνεται καμία ουσιαστική συζήτηση για τα δικαιώματα και την προστασία των επενδυτών.
Ζητάμε από όλα τα πολιτικά κόμματα προτάσεις που θα ενισχύσουν το θεσμό τουχρηματιστηρίου και θα το καταστήσουν μοχλό ανάπτυξης έτσι ώστε ναβοηθήσει στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας. Για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητη η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τον θεσμό του χρηματιστηρίου και των εισηγμένων σε αυτό εταιρειών.
Μερικά από τα μέτρα που προτείνουμε είναι
τα εξής:
1.Ουσιαστική αναβάθμιση της Εταιρικής Διακυβέρνησης και της διαφάνειας των εισηγμένων εταιρειών, με παράλληλη αναβάθμιση του ρόλου των ανεξαρτήτωνμελών στα Δ.Σ. των εταιρειών.
2. Προστασία των δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας έναντι των μεγαλομετόχωνκαι πλήρη συμμόρφωση της χώρας μας με τις Κοινοτικές οδηγίες.
3. Να τεθούν κανόνες στη χορήγηση δικαιωμάτων προαίρεσης (stock options) και bonus στα μέλη των Δ.Σ. και στα διευθυντικά στελέχη των εισηγμένων εταιρειών, ένα από τα θέματα που προτάσσει στο G20 η Ευρωπαϊκή Ένωση.
4. Δίκαιη φορολόγηση στα μερίσματα, τα οποία φορολογούνται ήδη στην πηγήτους.
5. Δίκαιη φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών, με συνυπολογισμό και τωνζημιών σε ορισμένη χρονική περίοδο (ενός ή τριών χρόνων)
6. Τέλος ζητάμε τη συμμετοχή Δικαστικών Λειτουργών στο Διοικητικό Συμβούλιοτης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και βελτίωση του νομικού πλαισίου, μεεφαρμόσιμες ποινές για τους παραβάτες της χρηματιστηριακής νομοθεσίας. Αυτό πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με εξειδίκευση κάποιων Δικαστικών Λειτουργών σε χρηματιστηριακά θέματα.
Σε αρκετές περιπτώσεις όπως αυτές της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της χειραγώγησης μετοχών, ενώ υπάρχουν σχετικές διατάξεις, η εφαρμογή τους με το ισχύον νομικό πλαίσιο συχνά δεν είναι εφικτή.
Θεωρούμε ότι η συζήτηση πάνω στα ζητήματα της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς είναιεπιβεβλημένη, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τωνθεσμό του χρηματιστηρίου, αλλά και των πολιτών γενικότερα προς τους θεσμούςτου κράτους.
Ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου είναι έτοιμος να προσέλθει σε διάλογο μεουσιαστικές προτάσεις για την αναβάθμιση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς και της Ελληνικής Οικονομίας γενικότερα.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος Μπάμπης Εγγλέζος
Ο Γεν. Γραμματέας Γιάννης Σαρρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: