Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας


Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας διοργανώνεται για όγδοη συνεχή χρονιά, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, στις περισσότερες πόλεις της Ευρώπης, όπου καλούνται οι πολίτες να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες βιώσιμης κινητικότητας. Η εφετινή εκστρατεία έχει τίτλο «καλύτερο κλίμα στην πόλη» και δίνει το στίγμα της αναγκαιότητας αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της εφαρμογής βιώσιμων μορφών κινητικότητας.
Οι εκδηλώσεις της ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας κορυφώνονται κάθε χρόνο στις 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα η οποία έχει οριστεί ως η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο». Πολλές πόλεις της Ευρώπης τιμούν την ευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο απαγορεύοντας τη διέλευση των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, επιτρέποντας δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ.
Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν βασικό στόχο να αναδείξουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αλόγιστη χρήση αυτοκινήτων και ταυτόχρονα να προωθήσουν τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης όπως π.χ. τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο, το βάδισμα, την κοινή χρήση αυτοκινήτου για τον ίδιο προορισμό (car-pooling), την καταμερισμένη χρήση αυτοκινήτων με αντίστοιχη χρέωση (car-sharing) κλπ.
Το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης στηρίζει αυτές τις εκδηλώσεις, συμμετέχει ενεργά στην προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και διανέμει εξειδικευμένα ενημερωτικά έντυπα. Παράλληλα υλοποιεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Επίτευξη Βιώσιμων Μεταφορών στις Τουριστικές Περιοχές - BIOSIRE». Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού προωθούνται ειδικότερα η χρήση βιοκαυσίμων (βιοντήζελ) και η διάδοση και χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων σε τουριστικές περιοχές όπως το νησί μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: