Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΚΑΙ ΤΑ ....ΣΧΕΔΙΑ

ΑΠΟ ΤΟ www.politis-gr.blogspot.com


Ηθελημένα ψεύδεται ο κ. Παπανδρέου και το ΠαΣοΚ λέγοντας ότι η πραγματική φορολογική επιβάρυνση που ισχύει σήμερα για τις τράπεζες (δηλαδή το ποσό που πληρώνουν πραγματικά αφού ληφθούν υπόψη όλες οι εκπτώσεις και οι διευκολύνσεις) είναι -ποσοστιαία- σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με αυτή των εργαζομένων.

Οι τράπεζες - λέει πάντα το ΠαΣΟΚ- υπολογίζεται ότι πληρώνουν περίπου το… 7% των κερδών τους σε φόρους, έναντι 27% που καταβάλλει ένας μέσος (?) εργαζόμενος με ετήσιες αποδοχές της τάξεως των .... 30.000 ευρώ.

Θα ήθελα να πιστέψω ότι είναι εγκληματική άγνοια του οικονομικού επιτελείου του ΠαΣοΚ. Όμως..., όταν στην ...«ομάδα κρούσης» των συμβούλων του κ. Γ. Παπανδρέου για την οικονομία, περιλαμβάνονται ΜΟΝΟ τραπεζίτες ( δια μέσου των υψηλόβαθμων στελεχών τους), τότε δεν πρόκειται για άγνοια , αλλά για ηθελημένο ψεύδος με ...ποικίλους σκοπούς και στόχους.

Ας δούμε λοιπόν την πραγματικότητα όπως την έγραφε χθες ο Χ. Κίτσιος στην οικονομική στήλη του euro2day.gr. Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν στο α΄ εξάμηνο του 2009 φορολογικό συντελεστή από 14,3% ( Eurobank ) έως 23,1% ( Εθνική Τράπεζα ).
Η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank επιβαρύνθηκαν με συντελεστή φορολόγησης 19,4% και 20% ( σ.σ: Το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή έχει η .... Eurobank της οποίας τα υψηλόβαθμα στελέχη ήταν οι μυστικοί συνδαιτυμόνες του κ. Παπανδρέου στο δείπνο της Εκάλης και τώρα πλέον επίσημοι σύμβουλοι του! Τα συμπεράσματα δικά σας!)

Αυτοί λοιπόν οι σύμβουλοι και ο κ. Παπανδρέου γνωρίζουν πολύ καλά ότι στην πραγματικότητα πρόκειται, για συντελεστές φορολόγησης ομίλου.
Ήτοι, για μέσο φορολογικό συντελεστή στη διαμόρφωση του οποίου πέραν της φορολογητέας ύλης από την Ελλάδα συμμετέχουν και οι δραστηριότητες του εξωτερικού.
Το σύνολο σχεδόν των χωρών όπου δραστηριοποιούνται οι ελληνικές τράπεζες έχει φορολογικούς συντελεστές νομικών προσώπων από 10% (Κύπρος, Βουλγαρία) έως 16% (Ρουμανία).

Πέραν αυτού, η φορολογητέα ύλη στην Ελλάδα διαμορφώνεται από τη σύνθεση κερδών. Τα κέρδη από ομόλογα και μετοχές φορολογούνται, για παράδειγμα, στην πηγή και εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος.
Αποτέλεσμα είναι ο μέσος φορολογικός συντελεστής να μειώνεται ιδιαίτερα σε περιόδους όπως η τρέχουσα, όπου τα έσοδα από ομόλογα φτάνουν στο 12% των συνολικών εσόδων ( σ.σ. Όχι όμως όπως καταλαβαίνετε και η πραγματική φοροδοτικότητα -σε απόλυτα νούμερα- των Τραπεζικών ομίλων).

Δεν είναι τυχαίο ότι ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ (λόγω αυτού του φορολογικού συστήματος) τράπεζες με ισχυρή συνεισφορά στα συνολικά έσοδα από τρίτες δραστηριότητες (ΑΕΕΧ στο παρελθόν, έσοδα από ενοίκια, έσοδα από ομόλογα και μετοχές) εμφανίζουν χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή από τον ισχύοντα ( 25%).

Ερώτηση :Προτίθεται να αυξήσει το ΠΑΣΟΚ τον συντελεστή φορολόγησης των προς διανομή κερδών των τραπεζών; ( σ.σ Μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε μαζική έξοδο τα μεγάλα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια και καταβαράθρωση του Χρηματιστηρίου, και κυρίως την ...Εθνική τράπεζα. Ξέρουν τίποτα λοιπόν επ` αυτού τα στελέχη του κ. Λάτση και ....σύμβουλοι του κ. Παπανδρέου; Μήπως, λέω μήπως, ...κάποιοι
εποφθαλμιούν κάποια … μεγάλη κρατική τράπεζα;)

Πέραν της έμμεσης επιβάρυνσης που θα προκύψει και για τις ίδιες τις τράπεζες (μερίσματα από θυγατρικές) από ενδεχόμενη αύξηση της αυτοτελούς φορολόγησης μερισμάτων, θα υπάρξουν αλλαγές στη φορολόγηση τοκομεριδίων από ομόλογα.
Σήμερα τα τοκομερίδια από ομόλογα για νομικά και φυσικά πρόσωπα φορολογούνται με 10% και υπάρχει συμψηφισμός κερδών με τον φόρο εισοδήματος.

Ερώτηση: Θα καταργηθεί ο συμψηφισμός; Και εάν ΝΑΙ , θα καταστήσει (ηθελημένα) το Δημόσιο ακριβότερο τον...
ίδιο του τον δανεισμό…., με δεδομένο ότι οι τράπεζες συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους διακρατητές κρατικών ομολόγων;

Σύγχυση λοιπόν και -τα πρώτα - ρίγη ανησυχίας για το τι μέλλει γενέσθαι αρχίζει να προκαλεί στην αγορά το θολό πρόγραμμα του ΠαΣοΚ, όσον αφορά στο καυτό θέμα της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: