Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΔΕΚΑΤΗ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ


ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΟΚΤΙΚΟ


Η Ελλάδα είναι η δέκατη πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ για τις τραπεζικές συναλλαγές, κάτι το οποίο οφείλεται κυρίως στο υψηλό κόστος μεταφοράς χρημάτων (π.χ. προμήθειες), έπειτα από μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα καταναλωτικά τραπεζικά προϊόντα στα διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ. Σε 224 τράπεζες σε όλη την ΕΕ συμπεραίνεται ότι οι χρεώσεις των τραπεζών προς τους καταναλωτές δεν είναι σαφής, ενώ η ενημέρωση προς τους πελάτες τους είναι δυσνόητη και ελλιπής.

Για την Ελλάδα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το κόστος διατήρησης ενός τρέχοντος τραπεζικού λογαριασμού ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε 54 ευρώ.

Το υψηλότερο κόστος διατήρησης τραπεζικού λογαριασμού στις χώρες της ΕΕ, καταγράφεται στην Ιταλία (253 ευρώ) και το χαμηλότερο στην Βουλγαρία (27 ευρώ).

Η μελέτη της Επιτροπής σημειώνει ότι το κόστος των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα είναι κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου όσον αφορά τη διαφάνεια των τιμών.

Η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα καταναλωτών, Μεγκλένα Κούνεβα ανέφερε: "Υπάρχουν ενδείξεις ότι παραβιάζονται βασικές καταναλωτικές αρχές, καθώς παρουσιάζονται προβλήματα όπως σύνθετη τιμολόγηση, υποκρυπτόμενα τέλη και ασαφής και ελλιπής πληροφόρηση. Οι τράπεζες πρέπει να βάλλουν μία τάξη όσον αφορά τη μεταχείριση των καταναλωτών και τα κράτη μέλη θα πρέπει να προστατέψουν τους καταναλωτές".

Δεν υπάρχουν σχόλια: